Rädda Östersjön

Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2005-07-14

KRÄVS NYA MÅL EU-komissionen har möte nästa onsdag om strategierna för att skydda haven och luften från mer föroreningar. Dessa strategiers öde har ett direkt samband med algsoppan vid de svenska kusterna.

14 Juli 2005.

Hur många euro är Östersjön värd?

Nästa vecka har EU-kommissionen ett avgörande möte om miljön. De planerade strategierna för att skydda haven och luften har skjutits upp. Günter Verheugen, ansvarig för konkurrenskraften, tycker att de blir för dyra. Han tycks ha stöd av kommissionens ordförande, José Manuel Barroso.

Bägge strategierna är viktiga för att motverka övergödningen av Östersjön. Mötet nästa onsdag om deras öde har ett direkt samband med algsoppan vid de svenska kusterna. Numera är Östersjön nästan ett innanhav för EU. Bara Ryssland står utanför unionen.

Politisk hemvist till höger

EU:s miljöregler bidrar redan till att minska utsläppen. De nya planerna ska sätta upp mer ambitiösa mål och skynda på arbetet för att minska föroreningarna från jordbruk och trafik.

Men det blåser motvind för miljöarbetet i Bryssel. Många medlemmar av den nya kommissionen har sin politiska hemvist till höger och är lyhörda för företagens bekymmer. Skärpta utsläppskrav anses kosta för mycket.

Det är bra att miljöminister Lena Sommestad vill driva på. Hon hoppas att EU:s marina strategi ska innehålla utsläppsmål för haven, på samma sätt som EU-direktivet om försurning. Hittills har hon inte fått in det i kommissionens utkast, men det finns åtminstone med tankar om någon form av bindande regler.

Behövs offensiv

Sommarens våldsamma algblomning borde få regeringen att ta ett steg till. Miljöpartiets utspel i går om en samordnare för Östersjön är för lamt. Det som behövs är en bred internationell offensiv, som när Sverige drev försurningsfrågorna på 1980- och 1990-talen.

Regeringskansliet och Naturvårdsverket borde skriva färre sidor utredningar och i stället fördubbla resorna till andra länder kring Östersjön. Statsråden kan bli ännu tydligare om miljöpolitikens samhällsekonomiska fördelar när de träffar sina kolleger, både när det gäller människors hälsa och vinsterna med ny miljöteknik.

Sverige kan gå före

Polen och Ryssland är två nyckelländer. Det är orimligt att Polen vill lägga större delen av pengarna från EU:s utjämningsfond på motorvägar, i stället för på utlovade miljösatsningar. Det budskapet borde regeringen framföra tydligt.

Rysslands energisamarbete med EU måste kopplas till krav på en bättre miljöpolitik.

Sverige kan gå före på hemma-plan. Det behövs en kilometerskatt för lastbilar och bussar, så att kostnaden hänger bättre ihop med utsläppen. Miljöavgifterna i jordbruket kan höjas samtidigt som duktiga lantbrukare får återbäring.

Den borgerliga alliansen är blek i miljöfrågor.

Göran Persson har lyft fram ekologin både nationellt och i EU. En offensiv för Östersjön är inget dåligt ämne när statsministern snart talar i vackra Björkvik Folkets park.

ME

Följ ämnen i artikeln