Brand på känd träbåt i Stockholm

Publicerad 2024-06-09

Röken stiger upp från Ivar Kreugers berömda båt Loris.

Det har brunnit i en träbåt som ligger Pålsundet.

Båtklubben bekräftar att det är den anrika båten Loris som Ivar Kreuger lät bygga.

– Det är självklart tragiskt, vi hoppas att skadorna inte är för stora, säger en medlem i båtklubben.

Det har brunnit i en träbåt som ligger i Pålsundet i Stockholm. En medlem i Heleneborgs båtklubb bekräftar att det är den kända båten Loris som brunnit.

– Det är självklart tragiskt, vi hoppas att skadorna inte är för stora, säger en medlem i båtklubben.

Larmet inkom klockan 09.43 och räddningstjänsten anlände strax därefter till platsen.

– Vi har precis kommit och fram och det ryker kraftigt från båten. Den är förankrad på Långholmssidan. Vi kommer börja släckningsarbete så fort som möjligt, sa Fredrik Hilmersson, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Enligt de initiala uppgifterna var det oklart hur det såg ut med spridningsrisk till andra båtar. Man visste inte heller om det befunnit sig personer ombord.

Även ambulans och polis kallades till platsen.

Räddningstjänsten kunde snabbt släcka branden som startat i båtens motorutrymme.

Enligt polisen ska två personer ha fått lättare rökskador och kontrollerats av ambulanspersonal.

Mats Arrhénborg, en av båtens nuvarande ägare, fick höra om branden via ett samtal från vännen och klubbmedlemmen Pelle Ennerling.

– Det är förstås väldigt olyckligt, men lyckligt också eftersom det hände på dagen och att personer har kunnat uppmärksamma detta och larmat räddningstjänsten, säger Mats Arrhénborg.

Mats Arrhénborg, en av båtens nuvarande ägare.

Förbipasserande larmade räddningstjänsten och klubbmedlemmarna Pelle Ennerling och Björn Flodkvist försökte stoppa branden innan räddningstjänsten var på plats.

Björn använde sig av en länspump för att hålla branden under kontroll berättar Mats.

– Det var väldigt tur att Björn och Pelle var på plats. De räddade båten. Hade de inte varit där hade förmodligen båten brunnit upp och det hade i värsta fall även kunnat spridas till andra båtar, säger Mats Arrhénborg.

– Skadorna är begränsade till sådant som inte är den klassiska historiska båten. Jag är oerhört tacksam för den hjälp vi fått.

Anrik träbåt

Båtens historia sträcker sig till innan första världskriget. Den svenske finansmannen Ivar Kreuger beställde bygget av båten år 1913.

Hollywoodstjärnor som Greta Garbo, Mary Pickford och Douglas Fairbanks färdades ombord liksom flera av dåtidens kungligheter.

– Det är extra läskigt när det kommer till en sådan klenod som denna båten är. Det känns ju som att man har lite mer ansvar på något sätt i och med dess historia, säger Mats Arrhénborg.

– Det vore en fullständig katastrof om den brunnit upp. Inte bara för mig utan för fler som har minnen och anknytning till båten på olika vis. Det var också tur att räddningstjänsten kunde släcka branden utan att sätta yxan i inredningen.

Han berättar att branden förmodligen startade efter någon form av kortsluttning i batteriet till motorn.

– Det blir ett försäkringsärende nu och vi har redan fått erbjudanden om hjälp att återställa båten.

Loris 1932. Båten var när den byggdes 1913 en av landets mest påkostade lyxbåtar.

Följ ämnen i artikeln