Sjuksköterskan Elay, 27, redo för strejk: ”Har varit för tungt”

Publicerad 2024-05-27

Vårdkonflikten har i veckan trappats upp ytterligare och den 4 juni kan cirka 2 000 sjuksköterskor tas ut i strejk.

En av dem är sjuksköterskan Elay Kameen Gul, 27, som jobbar i Malmö.

– Det räcker att en patient blir dålig så tappar man kontrollen, säger hon.

Arbetsbelastningen på den slutenvårdavdelning vid Skåne universitetssjukhus i Malmö som Elay Kameen Gul, 27, jobbar på är hög. För hög, säger hon.

– Det har varit för tungt, och det är så fortfarande.

Valde att gå ner i tid: ”Livet gick inte ihop”

Elay Kameen Gul är förtroendevald i Vårdförbundet på sin arbetsplats. Och hon är en av de cirka 2 000 medlemmar som fackförbundet tänker ta ut i strejk i juni.

Huvudkravet är minskad arbetstid.

När Elay Kameen Gul började jobba som sjuksköterska hade hon en heltidstjänst. Men hon valde snabbt att byta till en 83-procentig deltidstjänst. Livet gick inte ihop.

– Man återhämtade sig inte när man kom hem och det privata livet gick inte heller ihop. Jag har inga barn, men jag tänker att de som har det säkert har det jobbigare än jag.

För att ha en ”plan b” har hon nu valt att vidareutbilda sig till distriktssköterska. Inom primärvården är arbetstiderna lite bättre.

– Jag älskar att jobba i slutenvården och vill fortsätta göra det så länge det går. Men det kanske inte är hållbart när man vill skaffa familj i framtiden.

Elay Kameen Gul.

Över 200 timmar övertid

Läget i vården just nu gör det svårt att säga nej till övertid, enligt Elay Kameen Gul.

– Man vill ju ställa upp. När vi tar extrapass så tänker vi att våra kollegor annars är ensamma. Oftast är det en sista utväg.

Under 2022 jobbade hon över 200 övertidstimmar. Och fram mellan januari och oktober förra året låg antalet övertidstimmar på 170.

– Man blir ju trött, utmattad. Man känner att man nästan hela tiden är på jobbet. Att det är svårt att ha ett liv utanför jobbet.

Hur upplever du att stress- och trötthetsnivån har sett ut för dig och dina kollegor?

– Det har varit väldigt ohållbart.

En kollega som examinerades förra året hann knappt jobba i ett år innan hon blev sjukskriven på heltid, berättar Elay Kameen Gul. I dag är hon tillbaka och arbetstränar.

– Man tänker att det går bra i dag och i morgon, men det håller inte i längden.

– I slutändan säger kroppen stopp.

Flaggade för uppsägningar

Hittills har inte Vårdförbundet, SKR (Sveriges kommuner och regioner) och Sobona lyckats komma överens. Att varsla om strejk är fackets sista alternativ, uppger Elay Kameen Gul.

– Strejken är till för att få SKR att förstå att vi medlemmar inte orkar jobba så som det ser ut i dag.

En period förra sommaren gick hon till jobbet varje dag med en oro för att någon kollega skulle ha sjukskrivit sig.

– Att gå med den känslan och den stressen innan man ens börjar sitt pass säger mycket.

I samma veva var det flera sjuksköterskor som sa upp sig. En risk som personalen flaggat för. Nu har antalet vårdplatser minskat på avdelningen. Men arbetsbelastningen är lika hög som innan, enligt Elay Kameen Gul.

Vårdförbundet utfärdade i slutet av april en övertids- och nyanställningsblockad i vården, som nu omfattar tiotusentals anställda.

”Riskerar patientsäkerheten”

Att ständigt känna sig ”otillräcklig” är både fysisk och psykiskt påfrestande, enligt Elay Kameen Gul. Det är både ohållbart och en risk för patientsäkerheten, uppger hon.

– En gång stod vi med 22 patienter på ett dagpass med två sjuksköterskor för att den tredje sjuksköterskan sjukanmälde sig och vi hittade ingen ersättare. Det i sig riskerar patientsäkerheten väldigt mycket.

– Det räcker med att en patient blir dålig så tappar man kontrollen över alla som är inneliggande.

Följ ämnen i artikeln