”Nödläge” utlyst på Krim-bro

Publicerad 2023-07-17

Två personer uppges ha dödats i en attack mot bron mellan Krim och Ryssland.

En källa vid Ukrainas säkerhetstjänst uppger för BBC att det är ukrainska styrkor som ligger bakom.

”Bron attackerades med ytdrönare. Det var svårt att nå bron, men till slut gick det”, säger källan.

Strax efter 03.35 rapporterade guvernören Sergej Aksionov att trafiken som knyter Krim till Ryssland stannat, enligt Reuters. Detta fick guvernören att utlysa att nödläge.

Den ryska talmannen i parlamentet i Krim, Vladimir Konstantinov, anklagar Ukraina för att ligga bakom attackerna av bron.

"I kväll begick terrorregimen i Kiev ett nytt brott – de attackerade Krimbron", skriver han på Telegram, enligt den ryska, statskontrollerade nyhetsbyrån Ria Novosti.

Uppgifter: Ukraina bakom attacken

Det är de ukrainska styrkorna som har attackerat bron, uppger en källa vid Ukrainas säkerhetstjänst till BBC Russian.

Källan säger att attacken var "en specialoperation som genomfördes av den ukrainska flottan och av den ukrainska säkerhetstjänsten".

Bilder från bron visar förödelsen.

Två personer dödade

Ett föräldrapar från den ryska Belgorod-regionen ska ha dödats och deras dotter skadats efter nödläget på bron, enligt regionens guvernör Vjatjeslav Gladkov på Telegram.

"Morgonen inleddes med information om det nödläge som inträffade på Krimbron. Vi kunde då se en video på internet av en bil med Belgorod-nummerskyltar. Flickan i bilen skadades lindrigt. Det värsta är att hennes föräldrar dog", skriver Gladkov på Telegram.

Den 19 kilometer långa bron skadades i oktober förra året och kollapsade då delvis efter en enorm explosion som Ukraina låg bakom, enligt Kreml.