Ovädret Hans slår mot Göteborg – Göta älv översvämmad

Följ liverapporteringen

Uppdaterad 2023-08-09 | Publicerad 2023-08-08

Ovädret Hans fortsätter rasa över Sverige och Norge.

SMHI varnar för att ovädret kommer fortsätta under onsdagen.

Följ vår liverapportering om ovädret Hans.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Dammen i Norge har brustit

    Foto: Cornelius Poppe / NTB

    Delar av dammen vid Braskereidfoss kraftverk i Norge har brustit, skriver VG.

    Vattenmängden har fått med sig ett räcke och vattnet forsar nu genom kraftverket och ut över parkeringsplatsen, uppger VG:s reporter på plats.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Inte längre aktuellt med sprängning vid damm

    Det är inte längre aktuellt att spränga dammen vid kraftverket Braskereidfoss i Norge. Polisen tror inte längre att det behövs, skriver NRK.

    – Vi tror att översvämningstoppen är nådd, säger insatsledare Fredrik Thomson til NRK, men tillägger att beslutet kan komma att ändras.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Kraftverksområdet spärras av – bron kan brista

    Höga vattenflöden har trängt in i Braskereidfoss kraftverk i norska Våler, som gjort att luckorna inte kan öppnas. Polisen överväger därför att spränga delar av dammen.

    Nu har området spärrats av och polisen fruktar att bron vid kraftverket ska brista, rapporterar NRK.

    Norska justitie- och beredskapsministern Emilie Enger Mehl är på plats och beskriver situationen som "kritisk", enligt NRK.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Ingen fara för svenska kraftverk trots höga vattenflöden

    Norsk polis kommer att spränga vid dammen på Braskereidfoss kraftverk i Våler efter att höga vattenflöden gjort att vatten trängt in i kraftverket.

    Trots höga vattenflöden i Sverige är det ingen fara för svenska kraftverk, uppger Fortum för Aftonbladet.

    – För närvarande bedömer vi att det inte finns någon omedelbar risk för att någon av våra anläggningar skulle hamna i en liknande situation. Även om situationen är ansträngd fortsätter vi aktivt övervaka våra anläggningar för att vidta eventuella åtgärder om det behövs, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef Fortum Sverige.

    Det är dock höga flöden i älvarna och i magasinen och Fortum uppmanar allmänheten att vara vaksam och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder längs vattendragen.

  • Niklas Gustafsson
    9 aug 2023

    Polisen bekräftar – kommer spränga vid dammen

    Den norska polisen bekräftar för norska VG att de kommer genomföra en explosion på dammen vid kraftverket.

    – Dammen är utan el, så vi kan inte få kontakt med luckorna. Vi ska inom kort fysiskt hjälpa till att öppna en lucka, med en explosion, säger stabschefen vid polisen i Innlandet, Pål Erik Teigen.

Under tisdagen drabbades framför allt Västkusten hårt av ovädret Hans framfart.

Hårda vindar och skyfall ställde till det i trafiken och både Fiskhamnen i Göteborg och Göta älv har svämmat över.

– Hela vår hamnplan mellan auktionen och älven är vattenfylld, säger Roger Thelander, vd för Fiskhamnen.

Översvämning i Göteborg.

Ösregnet har ävet ställt till problem för avloppsverken. De mindre verken kan inte hantera de stora vattenmängderna och nu släpps orenat avloppsvatten – bajsvatten – rakt ut i Göta älv.

Göteborgs stad, som normalt har sitt upptag av dricksvatten från älven, tvingas nu hämta vatten från andra sjöar i stället.

Det är inte alla som lider av regnet.

Träd över vägarna

Vädret ställer även till det i trafiken.

Vid 15-tiden på tisdagen stängdes E6 helt för trafik med långa köer som följd.

Den hårda vinden har fått flera träd att falla över många vägar. Enligt GP har träd även fallit över bilar i centrala Göteborg.

E6:an tvingades stängas av helt för trafik.

Ingen sol i sikte

Enligt SMHI:s prognos kommer det fortsätta regna över Västkusten både på onsdag och torsdag. En gul varning har utfärdats för regn i Göteborg och ner längs Västkusten under onsdagen.

Kulingvarningar har utfärdats för Kattegatt, Skagerrak och Östersjön.

– Det kommer att vara blåsigt på nästan alla farvatten, framför allt på Västkusten. Där ser det ut att kunna bli vindbyar med stormstyrka, säger meteorolog Erik Höijgård Olsen på SMHI.

Enligt SMHI dröjer det fram till helgen innan ovädret är över.

– Lågtrycket ligger kvar under onsdagen, det är först på torsdag som det börjar försvagas. Först framåt veckoslutet försvinner det helt, säger Ida Dahlström, även hon meteorolog på SMHI.

Inställda tåg & färjor

På grund av ovädret har tågtrafiken stått still mellan Mölndal och Kungsbacka, rapporterar GP.

– Vi måste sätta resenärernas och förarnas säkerhet först, därför står det still just nu, säger Västtrafiks presskommunikatör Alice Roman Dadisho till tidningen.

I Göteborgs södra skärgård ställs färjetrafiken in på grund av vädret, rapporterar P4 Göteborg.

27 avgångar mellan Saltholmen och öarnas hamnar inte kunna trafikera vattnet. Framförallt är det katamaranerna som har det svårt att ta sig fram och andra båtar har därför tagits in för att hjälpa till.

Trafikanter får räkna med längre restid och Västtrafik uppmanar resenärer att hålla koll på vad som gäller för ens resa på webben eller i appen.

Evakuering och jordskred i Norge

Hans regnoväder har orsakat tumult på flera håll i vårt grannland. Landets meteorologiska institut NVE bestämde klockan 16 i eftermiddag att jordskredsvarningen ska behållas på högsta varningen.

Sex delar av landet har drabbats av jordskred under tisdagseftermiddagen och hundratals har evakuerat från sju områden över södra Norge, skriver VG.

Hundratals har behövt evakuera runtom de drabbade områdena. Ett tiotal har räddats med helikopter i Ål och Hol, som under dagen drabbats hårt av jordskred. I Ål har ett hus har totalförstörts och 50 hushåll har tvingats evakuera, rapporterar TV2.

Inga skador eller försvinnanden har rapporterats.

Förödelsen i Norge kan bli dyr. Myndigheter uppskattar att kostnaden kan landa på en halv miljard norska kronor.

Här är vädervarningarna i Sverige: