Källor: M-ledningen överraskades av svåra regeringsförhandlingar

Publicerad 2022-10-12

M-ledaren Ulf Kristersson har under regeringsförhandlingarna sagt till riksdagsgruppen flera gånger att allt kommer att lösa sig. 

När han i dag meddelade att han begär två dagar till för att lösa ut mindre detaljer möttes han av applåder – men också av visst tvivel.

– Partiledningen och Ulf har varit lite naiva när det gäller tidsåtgången, säger en M-källa.

En halvtimme innan avrapportering hos talmannen mötte partiledaren Ulf Kristersson riksdagsgruppen för ett möte i Skandiasalen i Moderaternas kansli.

Flera källor som var på plats uppger att Kristersson möttes av applåder när han berättade om läget i förhandlingarna och att man begär två dagar till av sonderingar.

– Man sa att allt är klart och att det bara är smådetaljer kvar, säger en av källorna.

Ulf Kristersson efter mötet med talmannen.

”Extremt viktiga detaljer”

Samtidigt har dagens avrapportering setts som en avgörande anhalt i regeringsförhandlingarna inom Moderaterna och beskedet väcker därmed frågor.

– Alla förstår ju att om det är detaljer kvar så handlar det om extremt viktiga detaljer. Så även om det blev applåder så var det ett ganska stort antiklimax, säger en annan M-källa.

Under den efterföljande pressträffen ville Ulf Kristersson inte gå in på vilken eller vilka frågor som nu återstår men enligt vad flera källor i olika partier uppger handlar en av de största frågorna om att SD inte vill acceptera att L får ministerposter.

Under regeringsförhandlingarnas gång har budskapet internt inom Moderaterna, enligt Aftonbladets uppgifter, varit att förhandlingarna kommer att lösa sig genom att SD ”viker ner sig” om L:s regeringsmedverkan – samtidigt som Liberalerna tvingas till stora politiska eftergifter.

”Lite naiva”

När Aftonbladet ringer runt i partiet framgår dock att man frågar sig om den moderata partiledningen överraskades av oenigheten mellan framför allt L och SD.

– Partiledningen och Ulf har varit lite naiva när det gäller tidsåtgången och svårigheten i detta, säger en M-källa.

Källan pekar på likheter mellan Löfvens regeringsbildning 2018 som också drog ut på tiden, om än längre.

– Om man ska vara ärlig så finns det likheter. Man trodde att det här skulle gå lekande lätt, som med den gamla Alliansen, vilket det kanske inte gjorde, säger en M-källa.

”Rätt stora frågor”

När Ulf Kristersson mötte pressen efter sitt möte med talmannen fick han direkt frågor om varför det tagit så lång tid och svårigheterna att få ihop ett regeringsunderlag.

— Jag tycker inte alls det tagit lång tid, i dag är det exakt två veckor sedan jag fick det formella uppdraget från talmannen.

TT: Nej, du fick uppdraget den 19 september.

– Ja, att sondera, sedan fick jag ett uppdrag på riktigt när talmannen var vald av kammaren och kammaren hade samlats. Då fick jag i uppdrag att komma tillbaka i dag om två veckor. Vi pratar två veckor, inte två månader, än mindre fyra månader. Jag tycker inte det tagit orimlig tid givet de rätt stora frågor vi har att hantera.