Stora protester efter misstänkt valfusk

Uppdaterad 2023-12-24 | Publicerad 2023-12-18

Demonstranter fyller gator i Belgrad.

Tusentals demonstranter har begett sig ut på gatorna i Belgrad för att protestera mot påstått valfusk i helgens serbiska val.

Demonstranter fyllde under måndagskvällen gatorna runt den serbiska valmyndigheten, där rösterna efter söndagens val då ännu räknades.

”Tjuvar, tjuvar, tjuvar”, skanderade folkmassorna under tidig kväll, samtidigt som oppositionsledare lade in formella protester mot resultatet.

På banderoller fanns slagord som ”Ni stjäl vår framtid” och ”Vucic försvinn”.

Protesterna mot helgens valresultat växer i Serbien.

Vucic, det vill säga president Aleksandar Vucic, utropade redan sent på söndagen seger för sitt högerpopulistiska SNS.

Ett dygn senare meddelade valmyndigheten att SNS fått 46 procent av rösterna, mot 23,5 procent för en allians av oppositionspartier, SPN.

Men oppositionen tänker inte ge sig.

– Vi har tagit emot hundratals klagomål, säger politikern Marinika Tepic till nyhetsbyrån AP och uppger att hon och flera andra oppositionella tänker stanna inne i myndighetens lokaler ”en lång tid”.

Miroslav Aleksic, som leder Serbiens största oppositionella partikoalition, hävdar valfusk. Här talar han på valdagskvällen.

Brott mot valsäkerheten

Internationella valobservatörer, bland dem den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE, uppger att röstandet påverkats av ensidiga medier, hårt tryck på offentligt anställda och missbruk av offentliga medel.

Själva valet, säger man, präglades av flera brott mot valsäkerheten, bland annat överfyllda vallokaler, dålig och inkonsekvent säkerhet vid rösträknandet och flera fall där sekretessen för de röstande inte kunnat garanteras.

Serbiens president Aleksandar Vucic gick och röstade i Belgrad på söndagen. Här står han med knäppta händer framför sig.

Kommentarerna fick Tyskland att gå ut med ett uttalande där utrikesdepartementet kallar problemen oacceptabla för ett land som hoppas kunna gå med i EU.

Enligt uppgift ska en större grupp etniska serber från grannlandet Bosnien och Hercegovina ha samlats för att rösta i en idrottshall i Belgrad som inte var en officiell vallokal. I norra Serbien uppges en grupp valövervakare ha blivit attackerade och deras bil vandaliserad av personer med slagträn.

Kan inte acceptera

Landets främste oppositionsledare, Miroslav Aleksic, sade redan på söndagen att resultatet kommer att bestridas på alla demokratiska vis som det är möjligt.

– Folk som inte bor i Belgrad skickas med bussar, skåpbilar och bilar för att rösta som om de vore invånare i Belgrad, sade han och anklagade myndigheter för att ha utfärdat 40 000 id-handlingar till personer som därmed kunde rösta på SNS.

Serbiens premiärminister Ana Brnabic, också hon från SNS, avfärdar alla anklagelser som ”lögner som syftar till att orsaka panik”.

Följ ämnen i artikeln