Ny tabbe från Postnord – Marcus fick 101 avier för samma paket

Förklaringen: Bugg i IT-systemet

Publicerad 2023-11-08

Först fick Marcus Castell, 33, elva avier för att hämta ut ett paket från Postnord.

Efter att han hämtat ut det fick han 90 till – samma dag.

– Jag är ingen miljökämpe, men det känns lite onödigt, säger Marcus Castell.

Det började i torsdags. Då damp elva aviseringar ner hos företaget som Marcus Castell jobbar på. Marcus, som sköter en stor del av posten, satte sig och började öppna breven.

– Jag tänkte ”oj shit”. Så jag började öppna dem och insåg att det var avier för ett och samma returpaket. Jag slängde tio av avierna och hämtade ut paketet, säger Marcus.

På måndagen – när Marcus redan hämtat ut paketet – var det dags igen. Då kom 90 avier med en och samma påminnelse om att hämta ut det.

Snart insåg han att samma sak hade hänt igen.

– Det jobbiga är att vi inte kan slänga någon avisering utan att öppna den, för någon av dem kan vara en retur från någon annan kund, säger Marcus, som fick öppna samtliga 90 avier.

Marcus Castell fick totalt 101 brevavier från Postnord.

”Mängder av människor som drabbats”

Aftonbladet har tidigare berättat om Anette, som fick 250 brev från Postnord på en och samma dag. Efter en snabb sökning på Facebook kunde Marcus själv snabbt konstatera att det inte bara var hans företag som drabbats.

– Det var någon som fått hem 30 avier, en annan som fått 100. Det är mängder av människor som drabbats, jag vågar knappt fundera på hur många det händer. Jag är ingen miljökämpe så, men det känns väl onödigt, säger han.

Han tycker att det är konstigt att så många avier kan skickas till samma mottagare utan att någon varningsklocka ringer på Postnord. Hos dem som sorterar posten eller delar ut den.

– Jag vet inte hur det fungerar i deras system, det är kanske bara en maskin som skjuter in allt. Men nånstans måste det ju kännas konstigt som brevbärare att lägga in hundra avier till en privatpersoner, vilka får så många samma dag?

Även Anette har drabbats, och fick 250 avier från Postnord.

Postnord: Kan slänga resten

På Postnord är man medvetna om problemet. Henrik Ishihara, på Postnords presstjänst, säger att man drabbats av ett ”IT-relaterat problem i produktionen” och att flera mottagare fått för många aviseringar.

– Vi beklagar naturligtvis att de gått ut. Ett brev ska vara tillräckligt, de andra kan man slänga, säger Henrik Ishihara.

Enligt Ishihara åtgärdades buggen väldigt snabbt.

– Så det är inga fler aviseringar som produceras, däremot kan det vara en del som fortsatt kan hitta dem i sina brevlådor.

Exakt hur många som drabbats eller hur många överflödiga aviseringar som gått ut är okänt i nuläget.

Han säger att brevbärarna säkert reagerar på att en och samma person får ett stort antal brevavier.

– Men vi ska dela ut brev. Och det kan ju vara en person som väntar på ett tiotal försändelser, så det är en bedömning som brevbäraren inte kan göra, säger Henrik Ishihara.

Samma dag som Aftonbladets artikel publicerades fick Marcus ytterligare 14 brevavier för sitt paket.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln