Hotas av dödsstraff – har sytt igen munnen

Publicerad 2017-02-04

Förra onsdagen sydde Hamid igen sin mun – och började hungerstrejka. Nu har han suttit på samma plats utan mat i elva dygn.

– Det är smärtsamt, säger Lotta Okkonen, pastor i Betlehemskyrkan.

Hamid Aryan, 24, från Iran är konverterad kristen. Det innebär att han, om han återvänder till sitt hemland, riskerar att bli dödad. I Kristinehamn, där han hamnat efter att ha flytt till Sverige, har han blivit engagerad i Betlehemskyrkan.

– Han har en fast och genuin övertygelse. Han bor i kyrkan, han är döpt, han har gått på alla söndagsgudstjänster sen han kom hit, säger Lotta Okkonen, pastor i Betlehemskyrkan.

Men trots de enorma riskerna som är förenade med ett återvändande till Iran har Migrationsverket fattat beslut om att utvisa Hamid. Förra onsdagen kom beskedet. Och Hamid valde att svara genom att sy igen sin mun och börja hungerstrejka.

När beslutet från Migrationsverket kom valde Hamid att sy igen sin mun.

Måste ha sällskap

Sedan onsdagen den 25 januari har Hamid suttit på en stol i centrala Kristinehamn. Platsen lämnar han bara för korta toalettbesök. Och han har nu inte ätit på elva dagar.

– Hälsan börjar ta stryk, det ser man. Men han kommer inte gå därifrån förrän något konkret har hänt, säger Lotta Okkonen.

Lokalbefolkningen, andra personer från Iran och församlingen sluter upp för att hålla Hamid sällskap. Särskilt viktigt är det att han inte är ensam på helgnätterna, när fulla människor rör sig i staden.

Lotta berättar att hon är imponerad av hur många som ställer upp för Hamid.

– Det är verkligen en fin uppslutning. Jag säger att tror man på gud får man be för Hamid, och gör man inte det får man göra något annat för honom.

För Lotta har engagemanget i Hamids hungerstrejk blivit en del av vardagen. På fredagen var hon kvar hos honom tills 02-tiden på natten – och vid 9 på morgonen kom hon tillbaka efter några timmars sömn.

"Det börjar tära på hälsan", berättar Lotta Okkonen.

”Jag älskar dig”

Överklagandeprocessen av utvisningsbeslutet kan ta många månader. Men Hamid vill också att hans aktion ger uppmärksamhet till de problem många konvertiter har i sina hemländer.

– Blir han utvisad till Iran är det förenat med dödsstraff. Det är inte ett påhittat hot, säger Lotta.

Migrationsverket kan inte uttala sig om det enskilda ärendet, men för SVT Värmland förklarar rättsliga experten Peter Mokvist vad som gäller för konvertiter som söker asyl.

– Om man är genuint övertygad kristen och har varit muslim tidigare, då är man för det mesta att betraktas som skyddsbehövande, det vill säga flykting. Alla har rätt att utöva den religion man önskar, säger han.

För Lotta väntar ännu en eftermiddag och kväll vid Hamids sida.

– Det är smärtsamt. Jag ser honom i ögonen och säger ”jag älskar dig”. Han är inte bara församlingsmedlem, han är som en lillebror och en kär vän till mig.