Kan bli Europas varmaste dag – varningar utfärdade

Publicerad 2023-07-18

Värmerekord väntas i Europa.

Dessutom brinner det på semesterparadisen.

Nu varnar de myndigheterna med rekommendationer för att klara hettan.

Extremvädret fortsätter runt om i världen och den pågående värmeböljan i södra Europa kan nu intensifieras ytterligare. Nu förbereder sig de värst drabbade för tisdagen kan bli den varmaste dagen någonsin.

På de italienska öarna Sicilien och Sardinien kan temperaturen bli 48 grader och där med närma sig Europarekordet på 48,8 grader som uppmättes i Floridia på Sicilien i 2021.

Magnus, 43, och Ricardo Herrera, 41, som är i Termini Imerese på Sicilien, har hittills tvingats ställa in alla planer.

– Vi hade planer på att köra runt på ön men det är helt omöjligt. Det går inte att andas. Man är i en bastu hela tiden, säger Ricardo.

I landet har myndigheterna utfärdat röda varningar – i över 20 städer varnas det för ”akuta tillstånd”. Magnus och Ricardo följer läget och rekommendationerna. De menar att man som turist åker dit på egen risk.

– Alla får ju göra vad de vill såklart, men man ska vara beredd att dricka mycket vätska och håll er i skuggan, säger Magnus.

– Man ska nog tänka en extra gång, men vi saknar kylan hemma, säger Ricardo.

"Det extrema vädret har tydlig påverkan på hälsan, ekosystem, ekonomier, jordbruk, energi och vattentillgång", säger Petteri Taalas, ordförande för FN:s meteorologiska organ WMO till TT.

Varningar från kändisar

Invånarna och besökarna och uppmanar att dricka mycket, äta regelbundet, skydda sig från direkt sol och stanna in de varmaste timmarna om dygnet. Dessutom lyfts vikten av klädval, som ska var heltäckande och luftiga.

För att nå ut med budskapen har lokala kändisar anlitats av det italienska public service-bolaget Rai för att läsa upp hälsomyndigheternas råd, rapporterar nyhetsbyrån AP.

På La Palma har mer än 4000 personer evakuerats till följd av skogsbränderna.

Bränder rasar

Värmen väntas fortsätta slå hårt i ännu fler länder. På kanarieön La Palma har mer än 4000 personer evakuerats till följd av skogsbränderna.

I Grekland har tusentals boende också evakuerats. I huvudstaden Aten har flera turistattraktioner stängt och kommuner har öppnat sina lokaler för att folk ska få ta del av air condition.

I Aten väntas temperaturer upp mot 44 grader i helgen.

Ingela Ikonomou som bott i södra Aten i flera år går bara ut när hon verkligen måste. Under tisdagen blir det upp mot 40 grader och i helgen upp mot 44.

– Svetten bara rinner - det är oerhört. Det står det stilla och bara darrar i luften. Även om det kommer småvindar så är de varma så det hjälper ju inte, säger hon.

Enligt Ingela är det tomt på gatorna om dagarna – först på kvällarna tar sig folk eventuellt ut. För Ingela är det inte första gången hon upplever den här typen av värmebölja – samtidigt upplever hon hur dem förändrats.

Ingela Ikonomou bor i södra Aten.

– Det är en helt annan värme nu. De varma perioderna varar längre. Det har ju blivit akut i typ tio dagar och de kan vara en vecka till, eller en månad, men man lär sig leva med det.

Värmebölja och efterföljande skogsbränder i Grekland.