Varnar: Mer plastpåsar i naturen med sänkt skatt

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2023-07-25

Skatten som infördes 2020 har fått ned försäljningen av plastbärkassar. Arkivbild.

Regeringen planerar att sänka skatten på plastbärkassar kraftigt. Men då riskerar Sverige att bomma EU:s mål om minskad användning av plastkassar, varnar Naturvårdsverket.

Skatten som infördes 2020 har fått ned försäljningen av plastkassar. Naturvårdsverket avstyrker därför i sitt remissvar en skattesänkning eftersom det riskerar att öka antalet plastpåsar som sprids i naturen.

Myndigheten varnar också för att ”en så kraftig skattesänkning” som regeringen föreslår medför risk för att EU:s mål inte nås. Året innan skatten infördes 2019, var förbrukningen 74 tunna plastbärkassar per person och år. Förra året hade antalet sjunkit till 17. EU:s mål är 40 plastkassar per person från år 2025.

Exakt hur stor effekt en minskad skatt skulle ha på förbrukningen av plastbärkassar har Naturvårdsverket svårt att bedöma.

Kritiserar tidpunkt

Regeringens förslag, som har skickats ut på remiss, innebär att plastpåseskatten sänks från 3 kronor till 50 öre per påse från 1 januari 2024.

Naturvårdsverket anser att tidpunkten är olyckligt vald eftersom det då kommer att vara svårt att bedöma om Sverige uppfyller EU:s mål i plastbärkassedirektivet till 2025.

”Vi föreslår därför att regeringen avvaktar med eventuella förändringar av skatten till efter 2025 och att eventuella förslag till förändrad skatt föregås av en grundlig utredning”, står det i remissvaret.

Även Havs- och vattenmyndigheten avstyrker förslaget med hänvisning till de skador som plastpåsar orsakar i havsmiljön. De skadorna kommer, enligt myndigheten, sannolikt att öka om skatten sänks.

Ökad resursförbrukning

Regeringen motiverar sitt förslag med att den minskade förbrukningen av plastbärkassar i vissa fall har inneburit en övergång till papperskassar. De kräver dock normalt högre energi- och vattenförbrukning för att producera.

”Även om skatten bedöms bidra till att minska användningen av plastbärkassar, bedöms den alltså samtidigt kunna leda till ökad resursförbrukning. Skattesatsen per plastbärkasse bör därför inte vara högre än vad som krävs för att nå EU:s förbrukningsmål”, skriver regeringen i sitt förslag.

Även med en skatt på 50 öre bedöms syftet med skatten att kunna nås, enligt regeringen.

Bland andra Svensk Dagligvaruhandel och Svenskt Näringsliv är positiva till att ta bort eller sänka plastpåseskatten.

ANNONS