Katter och hundar smittade av fågelinfluensa

Publicerad 2023-07-15

Efter nytt larm om fågelinfluensa uppmanas djurägare att koppla sina husdjur.

Fågelinfluensa sprider sig i flera länder i Europa. EU uppmanar katt- och hundägare att hålla sina djur i koppel i drabbade områden.

– Man ska inte låta djuren komma i kontakt med döda fåglar, säger biträdande statsveterinär Emelie Pettersson på SVA.

Tusentals fåglar har dött på grund av fågelinfluensa i Europa. Men viruset kan också smitta andra djur. Under de senaste veckorna har ett flertal dödsfall hos katter registrerats i Polen. Nu uppmanar EU katt- och hundägare att hålla sina djur inne eller i koppel i drabbade områden – även i Sverige.

– Man har sett att hundar och katter som smittats har ätit smittade fåglar, säger biträdande statsveterinär Emelie Pettersson på SVA och fortsätter:

– Det är svårt att hålla en utekatt instängd, i andra länder finns en rekommendation om att hålla katterna inne men vi har ingen sån i Sverige.

Utbrott av fågelinfluensa har bekräftats på flera håll i Sverige. Exempelvis hittades 400 döda måsfåglar i Kalmar, smitta konstaterades på en värphönsanläggning på Gotland och under våren drabbades även Stockholmsområdet av viruset.

– Det är ett fågelanpassat virus som smittar måsfåglar mest. Vi har inte haft smitta hos katter eller hundar i Sverige men det har konstaterats smitta hos rödrävar här.

”Smittar året runt”

Emelie Pettersson säger att fågelinfluensa har tidigare varit ett säsongsvirus som sprids under vinterhalvåret. Men sedan några år tillbaka har det förändrats, nu smittas viruset året runt.

Vilka symptom ska man som djurägare hålla koll på?

– Djuren blir allmänt hängiga och får ett nedsatt allmäntillstånd. De får neurologiska symtom och beter sig avvikande. Har man ett sjukt djur ska man alltid kontakta sin veterinär.

Kan däggdjur smitta varandra?

– Vi bedömer inte att risken är stor, det är inte lätt att smitta från däggdjur till däggdjur. Men vi har sett fall där fågelinfluensan spred sig bland minkar och där minkarna smittade varandra. Så det kanske beror på hur nära djuren lever med varandra.

Behöver man som djurägare vara orolig?

– Man behöver inte vara orolig men man ska vara vaksam och hålla sig uppdaterad.

Följ ämnen i artikeln