Polen slutar skicka vapen till Ukraina

Publicerad 2023-09-20

Mateusz Morawiecki.

Polen slutar skicka vapen till Ukraina – för att snabbrusta sitt eget försvar.

Det meddelar landets premiärminister Mateusz Morawiecki.

Följ ämnen
Ukraina

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki berättar i en tv-intervju att Polen slutar skicka vapen till Ukraina, enligt den nationella nyhetsbyrån PAP.

– Vi kommer i stället fokusera på att snabbt rusta vårt eget försvar med moderna vapen, säger premiärministern till kanalen.

Beskedet grundar sig i det spända läget mellan länderna – på grund av konflikten om den ukrainska spannmålsexporten.

Vägrar följa beslutet

Sedan juni förbjuder Polen, Bulgarien, Ungern, Rumänien och Slovakien import av ukrainskt spannmål. I förra veckan satte EU-kommissionen stopp för förbudet – men flera av de berörda länderna har meddelat att de inte kommer följa det.

Detta på grund av att ländernas jordbrukssektor upprepade gånger påpekat klagomål om hur svårt det är för länderna att konkurrera med Ukrainas stora inflöde av spannmål.

En polsk militärparad högtidlighåller 1920 års seger över de ryska bolsjevikerna.

Anklagade Polen för att gå Moskvas ärenden

Enligt Polsat News har Zelenskyj anklagat Polen för att gå Moskvas ärenden – och på onsdagen kallade Polen upp Ukrainas ambassadör på grund av ett uttalande Zelenskyj gjorde i sitt tal i FN:s generalförsamling i tisdags.

Zelenskyj sa då att vissa länder låtsas vara solidariska med Ukraina.

”Kapabel att dränka räddaren”

Även hårda ord har kommit från den polska presidenten Andrzej Duda. Enligt Financial Times har han jämfört Ukraina med en person som håller på att drunkna och ”klamrar sig fast vid allt de kan”.

– En person som håller på att drunkna är extremt farlig, och är kapabel att dränka den som är räddaren, säger Duda enligt tidningen.

Följ ämnen i artikeln