Busch svänger: Inte aktuellt att dra in bistånd till Turkiet

Publicerad 2023-09-13

Ebba Busch (KD) stänger nu dörren för att Sverige ska dra in biståndet till Turkiet.

I ett nytt uttalande till Aftonbladet säger vice statsministern att det inte är aktuellt.

– Det är inte aktuellt att strypa något bistånd, säger Ebba Busch.

Under tisdagen kunde Aftonbladet rapportera om ett ökat tryck på och inom regeringen om att agera i frågan om att få gängledaren Rawa Majid, känd som ”Kurdiska räven”, utlämnad från Turkiet till Sverige.

Vice statsminister Ebba Busch öppnade då i en intervju med Aftonbladet för att Sverige skulle kunna dra in biståndet till Turkiet för att få gängledaren utlämnad.

– Bistånd ska inte gå till länder som vägrar ta ansvar för sina medborgare, som utsätter svenska folket för terrorliknande handlingar och som försätter Sverige i ett otryggt läge, sa Ebba Busch.

– Det här är ett grundläggande förhållningssätt till kriminella som vi applicerar. Vi har talat klarspråk i andra frågor, nu får vi fortsätta hålla den linjen, även vad gäller medborgare oavsett vilket land de kommer ifrån, sa statsrådet vidare.

Men nu vill Ebba Busch korrigera sitt utspel och skickar en skriftlig kommentar till Aftonbladet där hon tonar ner sin tidigare skarpa linje.

– Uttalandet var ett generellt resonemang att länder som får bistånd också bör kunna förväntas ha samarbete i rättsliga frågor, skriver Ebba Busch i kommentaren.

På frågan om vad den svenska regeringen gör för att få ”Kurdiska räven” utlämnad svarade statsminister Ulf Kristersson (M) på tisdagen att det polisiära samarbetet mellan Turkiet och Sverige stärks.

Han påpekade dock att varken Sverige eller Turkiet lämnar ut egna medborgare. Den linjen tar nu även Ebba Busch fasta vid.

– Både Sverige och Turkiet har förbud mot utlämning av egna medborgare. Våra länder har ett samarbete i den här typen av frågor och vi har en dialog om hur samarbetet kan förbättras, skriver Ebba Busch i kommentaren till Aftonbladet.

På onsdagsmorgonen höll regeringen en pressträff för att presentera budgetnyheter om vården. Efter presentationen fick Ebba Busch ytterligare frågor om sitt uttalande i Aftonbladet på tisdagen.

– Låt mig vara väldigt tydlig. Jag uttalar mig inte i specifika fall. Det vore olämpligt. I går gav jag ett generellt resonemang om hur Sverige arbetar mycket mer aktivt nu och kommer att göra det framöver, lägger om politiken för att verkställa utvisningar, sa Ebba Busch då.

– Det finns just nu ingen aktuell, pågående diskussion om att det skulle bli aktuellt att dra in bistånd eller något kopplat till Turkiet. Det skulle jag aldrig uttala mig om kopplat till ett enskilt fall.

Ebba Busch (KD)

Följ ämnen i artikeln