Ministern ställde in samtal om klimatpolitik av säkerhetsskäl

Publicerad 2023-10-06

Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari ställde in mötet med Fossilfritt Sverige – på grund av säkerheten.

Enligt Ulf Kristersson var hotet kopplat till gruppen Extinction Rebellion.

Nu vänder sig flera klimatorganisationer mot statsministern:

”Vi behöver prata om demokrati Ulf Kristersson”, skriver Greenpeace Sverige.

Under onsdagen skulle klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) delta vid ett öppet seminarium under ett event med Fossilfritt Sverige i centrala Stockholm.

Men arrangören fick ställa in arrangemanget med kort varsel samma dag, något som Altinget var först med att rapportera om.

– Romina Pourmokhtaris stab ställde in av säkerhetsskäl. Mer än så kan jag inte gå ut med, säger Fossilfritt Sveriges pressansvariga Jenina Dahlberg till nättidningen.

Vid eventet skulle ministern dels ta emot cementbranschens uppdaterade färdplan för nettonollutsläpp till år 2030 och även delta i samtal om klimatpolitik och cementbranschens uppsatta klimatmål.

Till Ekot kommenterar Romina Pourmokhtari det inställda evenemanget och säger att det är ett stort problem att det finns organisationer som stör det demokratiska samtalet om klimatfrågan.

– Det finns olika organisationer som är engagerade i de här frågorna. Vissa väljer att demonstrera lagligt och agerar inom demokratin och de träffar jag ofta, säger Romina Pourmokhtari.

– Sen finns det andra som är illegala och utför brott. De utgör en fara och de stör också det demokratiska samtalet. Det här tycker jag är djupt problematiskt.

Statsministern: Det är riktigt, riktigt illa

Under onsdagskvällen kommenterade statsminister Ulf Kristersson (M) händelsen. I ett inlägg på sociala medier skrev han att orsaken till att arrangemanget på Fossilfritt Sverige ställdes in var kopplat till gruppen Extinction Rebellion.

”De här grupperna låtsas bry sig om klimatet, men förstör möjligheterna till ett konstruktivt samtal om klimatpolitiken. Det är riktigt, riktigt illa.”, skrev Kristersson.

Han skrev även att han själv blev utsatt för sabotage av klimataktivister under en öppen frågestund med finansminister Elisabeth Svantesson (M) i Malmö i förra veckan.

”Räckte tydligen för att ställa in”

Aktivistgruppen Extinction Rebellion kommenterar händelsen kring Pourmokhtaris inställda event i ett inlägg på Facebook.

”Det var tydligen en person som anmält sig till arrangemanget som hade skrivit att hen kom från Extinction Rebellion. Det räckte tydligen för att klimat- och miljöministern skulle ställa in mötet”.

Statsministerns utpekande har väckt upprörda känslor och reaktioner hos flera klimatorganisationer som Extinction Rebellion, Ta tillbaka framtiden och Rebellmammorna.

Även en av världens största miljöorganisationer, Greenpeace, är kritiska till uttalandet och vänder sig direkt till statsministern.

”Vi behöver prata demokrati Ulf Kristersson”, skriver de i ett inlägg på Instagram.

Karin Lundberg är presskontakt på Extinction Rebellion. I tidningen Göteborgs-Posten beskriver hon organisationen som en ”fredlig rörelse”

– Jag tycker att det är riktigt, riktigt illa att han beskyller oss för att vara ett säkerhetshot istället för att ta klimathotet på allvar, säger hon.

Även organisationen Ta tillbaka framtiden uppger att man är både ledsna och arga över att statsministern uttalande. I ett pressmeddelande skriver man att man aldrig använt våld under sina aktioner.

– Vi är en helt fredlig rörelse. När statsministern ljög om sin egen politik under sin AW behövde vi därför protestera på det vis vi kunde. Att statsministern nu utmålar fredliga barn och unga som ett säkerhetshot är odemokratiskt, säger Alma Laudon, talesperson för Ta tillbaka framtiden.

Aftonbladet har sökt Romina Pourmokhtari som avböjer att kommentera händelsen.

Följ ämnen i artikeln