Oväder drar in över Sverige – skurar och åska i hela landet

Publicerad 2023-07-31

Regnskurar och åska är att vänta den närmaste tiden.

Vädret i Sverige är kallare – på grund av värmeböljan Kerberos.

Juli månad har bjudit på blandad kompott, men när vi går över i augusti är det regn i sikte.

– Om man tittar på tiodagarsprognosen är det inget skifte på gång. Det kommer att vara mycket skurar i hela landet och en del åska, framför allt i nordöstra Götaland och östra Svealand, säger Hanna Winge, meteorolog på klart.se.

Temperaturen väntas ligga på mellan 15 och 20 grader i de flesta delarna av landet. Lågtrycket går att vädret kan bli ojämnt.

– Generellt sett på sommaren när det är lågtrycksbetonat väder kan det ofta vara soligare på morgonen och så växer molnen till sig under dagen och det kan bli åska mot kvällen. Sedan är det vanligt att det klarnar upp mot kvällen.

Kallare än vanligt

Juli månad har varit kallare än normalt, berättar Hanna Winge. I södra halvan av landet har temperaturen legat på en grad kallare än normalt i snitt, medan det i den övre halvan har varit temperaturer som är normala för säsongen.

– Ser vi till regnet har det också regnat mer än normalt i södra Sverige. I Västra Götaland har det regnat som mest – där har man fått dubbelt så mycket regn än vad som är normalt för juli månad, säger Hanna Winge.

Att det varit kyligare temperaturer beror till stor del på värmeböljan Kerberos som svepte in över Sydeuropa tidigare i sommar.

Solen kan återvända

– När värmen ligger där pressas den kallare luften norrut och hamnar över oss.

Om man vill ha sol – vart i landet ska man åka?

– Tittar vi under de kommande tio dagarna har ingen del av landet ihållande sol. Det kommer generellt sett att vara mycket skurar, men solen kan skina emellan. Det är ostadigt väder hela dagarna, men det är fortfarande relativt varmt.

Däremot kan ett väderomslag ske längre fram, säger Hanna Winge.

– Det ser ut att komma in lite varmare luft från slutet på nästa vecka. Framför allt norra Sverige ser ut att få temperaturer på en till två grader varmare än normalt för perioden. Det ser även ut som att det blir mindre regn från mitten av nästa vecka och under mitten av augusti. Detta är dock väldigt osäkra prognoser eftersom det är så pass långt fram i tiden.

Följ ämnen i artikeln