Sis svar: Anpassar bemötande, vård och behandling

Publicerad 2023-08-20

Kalle, 14, dog på Sis-hemmet Folåsa.

Kalle, 14, år dog i självmord i sitt rum på ett Sis-hem för flickor.

Veckorna innan hade Kalle larmat mamman om dåligt bemötande från personalen.

”När det handlar om denna tragiska händelse så pågår utredningar för att klarlägga hur den kunde inträffa” svarar Sis pressekreterare Jesper Lindberg.

Idag berättar Aftonbladet om Kalle, 14 som föddes som flicka med namnet Kayla. Den 7 juni transporterades Kalle från en jourfamilj, där alla tyckte mycket om honom, till Statens institutionsstyrelse (Sis) hem Folåsa för flickor. Den 6 augusti hittades Kalle död i sitt rum.

”Vi kan inte kommentera enskilda fall, utan endast svara generellt” skriver Sis pressekreterare Jesper Lindberg som ber att få svara på Aftonbladets frågor på mejl.

Institutionen Folåsa har gjort en Lex Sarah-anmälan och även rapporterat till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att ett allvarligt missförhållande skett. Kalles mamma Zanele har många frågor som hon säger att hon inte fått svar på från Folåsa. Enligt information hon fått ska Kalle ha haft det som kallas vård i enskildhet och ha varit isolerad från andra barn, vilket hon är kritisk till.

Såhär ser boendenrummen ut för barnen på institutionen Folåsa.

Om man får vård i enskildhet, vilka rutiner finns för suicidprevention?

”Vård i enskildhet kan på Sis ungdomshem bedrivas av en rad olika skäl, och under olika lång tid. Om den unge har beslut om ständig eller periodisk tillsyn på grund av exempelvis suicidrisk ska det beslutet äga företräde. Då får den unge aldrig lämnas ensam i större utsträckning än vad Sis rutin för tillsyn/kontroll vid olika somatiska tillstånd förespråkar” skriver Sis presssekreterare Jesper Lindberg.

Hur länge får ett inlåst barn lämnas helt ensam?

”Den unges rätt till integritet och privat sfär ska respekteras. Om en ungdom vill vara ifred bör därför hänsyn tas till det, i den mån det bedöms lämpligt utifrån individuella behov och rådande förutsättningar. Sis medarbetare kan då lämna den unge ensam en kortare stund i fall ungdomen själv ber om det. Vad en kortare stund innebär går inte att tydligt fastställa inom exakta tidsramar.”

Jesper Lindberg, pressekreterare på Statens institutionsstyrelse.

Mamma Zanele upplever inte att Kalle blev respektfullt bemött på institutionen. Bland annat ska det enligt Kalle ha funnits personal som öppet hånat Kalle och Kalles mående. Kalle var placerad för att få hjälp att bearbeta trauma efter ett sexuellt övergrepp och för att komma ifrån en destruktiv miljö med äldre ungdomar, alkohol och droger. I alla beslut som rör tvångsvården skriver socialtjänsten och förvaltningsrätten, utifrån Kalles önskemål, om honom som en pojke. Ändå valde Sis att placera Kalle på ett hem för flickor.

Vad har Sis för kompetens när det gäller barn med könsdysfori?

”När det gäller olika diagnoser och vilken behandling som ska sättas in har Sis möjlighet att samarbeta med BUP och ungdomsmottagningen i länet. Sis anpassar bemötande, vård och behandling utifrån den enskildes behov och önskemål.”

I just Kalles fall kan de inte kommentera om det skett något samarbete med BUP.

Varför placeras ett barn som definierar sig som pojke, och som socialtjänsten definierar som pojke, på ett ungdomshem för flickor?

”Vi kan inte kommentera enskilda fall, utan endast svara generellt. Det korta svaret är att en sammanvägd bedömning görs i varje enskild situation.” skriver Jesper Lindberg.