Epstein-dokumenten har släppts

Publicerad 2024-01-04

Dokument från utredningen kring trafficking-anklagelserna mot miljardären Jeffrey Epstein har nu släppts, rapporterar CNN.

De väntas innehålla uppemot 200 namn på bland annat framstående affärsmän och politiker.

Däribland den tidigare presidenten Bill Clinton och prins Andrew.

För drygt fyra år sedan tog den amerikanska miljardären och affärsmannen Jeffrey Epstein sitt eget liv i häktet.

Han var då misstänkt för sexuella övergrepp och trafficking mot flera minderåriga flickor och riskerade att dömas till 45 år i fängelse.

Nu har mer än 900 sidor av en utredning som kopplas till anklagelser om trafficking mot den amerikanska affärsmannen Jeffrey Epsteins släppts, skriver flera internationella medier.

Dokumenten ska innehålla uppemot 200 namn på personer som bland annat anklagas för brott, de som anklagar och de som varit vittnen. De väntas även innehålla namn på flera kända personer som hade samröre med Epstein.

Enligt Sky News omnämns bland annat prins Andrew i de släppta dokumenten. Tidigare har en kvinna vittnat om att han tafsat på henne hemma i Epsteins lägenhet på Manhattan.

”Fruktansvärda brott”

Den tidigare amerikanska presidenten Bill Clinton är också omnämnd. En talesperson för Clinton bekräftade 2019 att den tidigare presidenten flugit med Epsteins privatjet, men att han inte visste något om affärsmannens ”fruktansvärda brott”, skriver CNN.

På onsdagen sa en talesperson för ex-presidenten att ”det har gått 20 år sedan han senast hade kontakt med Epstein”. Bill Clinton har inte anklagats för några brott eller oegentligheter kopplade till samröret med Jeffrey Epstein.

Jeffrey Epstein

”Vi ringer Trump”

Dokumenten nämner även den före detta presidenten Donald Trump.

Kvinnan som anklagade pris Andrew för att ha tafsat på henne säger i ett förhör att hon suttit på ett plan med Epstein då piloten meddelade att de behövde landa i Atlantic City.

”Jeffery sa, bra, vi ringer Trump och åker till kasinot”

Trump är inte anklagad för några oegentligheter kopplade till samröret med Jeffrey Epstein.

Mycket av informationen har tidigare offentliggjorts genom bland annat intervjuer i media. Men det är första gången dokumenten släppts genom rättssystemet.

Det efter att den amerikanska distriktsdomaren Loretta Preska i december bestämde att namnen skulle offentliggöras. Mer information från rätten väntas publiceras under de kommande veckorna.

Bill Clinton och prins Andrew är två av männen som näms i Epstein-dokumenten.

Följ ämnen i artikeln