Seismolog: Oerhört mycket kraftigare än tidigare

Simon Uggla/TT

Publicerad 2023-12-19

Efter månader av spänd väntan har ett vulkanutbrott startat på isländska Reykjaneshalvön. Betydligt kraftigare än tidigare skalv – men på en väldigt bra plats, enligt seismolog Björn Lund.

– Risken har minskat för staden Grindavik.

Sprickan där utbrottet inträffat ligger cirka tre kilometer norr om Grindavik, vars 4 000 invånare evakuerades i mitten av november. Platsen ligger inom det område som pekats ut som det mest sannolika för ett utbrott och är enligt Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, fördelaktig för det närbelägna samhället.

– Huvuddelen av sprickan i natt ligger norr om vattendelaren mot Grindavik, vilket betyder att det mesta kommer att rinna mot nord, nordväst och österut, och inte söderut mot Grindavik.

Det värsta scenariot nu, säger han, är att stora mängder giftig svaveldioxid frigörs i utbrottet och sprids med vinden till närbelägna samhällen.

– Tidigare har man haft väldigt noggrann koll på väderprognoser och vindriktningar så att man kan uppmana folk att hålla sig inomhus och stänga av ventilation och fönster.

Kraftigt skalv

Utbrottet startade vid 22-tiden på måndagen efter en kraftig jordbävning. Lava sprutade högt och intensivt med ett flöde ur den 4 kilometer långa sprickan som uppskattades till mellan 100 och 200 kubikmeter per sekund – många gånger kraftigare än tidigare utbrott på Reykjaneshalvön de senaste åren.

– Det här är oerhört mycket kraftigare än tidigare utbrott, med magma i större mängder och hastighet, säger Björn Lund.

Att det skulle inträffa var väntat, men bedömare hade räknat med att det skulle ske redan i mitten av november när omfattande seismisk aktivitet uppmättes i området. Den senaste tiden har magmaflödet tvärtom avtagit.

– Men sedan har något gjort att magmakammaren blivit så full och trycket så pass högt att magman lyckades bryta sig hela vägen upp till ytan efter att tidigare ha stannat på mellan 500 och 800 meters djup.

Kan ta månader

Under natten har intensiteten i magmaflödet minskat, vilket ses som en indikation på stabilisering. Björn Lund konstaterar dock att utbrottet kan pågå i flera månader.

– Det blir troligtvis så att det koncentreras till en eller några få platser och sedan övergår i en lugnare fas. Hur länge den kan pågå är högst oklart. 2021 höll det på i fyra, fem månader, 2022 i några veckor.

Någon risk för en repris av vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott 2010, då ett askmoln lamslog flygtrafiken i stora delar av Europa, finns inte, enligt Björn Lund.

– Det finns viss risk för att Keflavik, Islands internationella flygplats som bara ligger 1,5–2 mil bort, behöver stänga. Men det blir inga askmoln och inga problem för transatlantiska flyg.