Muf i extrainsatt möte efter indraget bidrag: ”För att få klarhet”

Publicerad 2023-06-26

Douglas Thor, Muf.

Moderata ungdomsförbundet är tagna på sängen över beslutet att dra in miljonbidraget.

Ledningen träffar nu ansvarig myndighet i ett extrainsatt möte – i hopp om att få igång utbetalningarna igen.

– För att få klarhet i vilka frågor vi behöver besvara för att vi ska kunna reda ut det här, säger generalsekreterare Johannes Thernström.

Moderata ungdomsförbundet, Muf, får 2,8 miljoner i statligt bidrag för 2023. Ansvarig för att betala ut pengarna är myndigheten Mucf.

I dag kom kallduschen för Muf att resterande utbetalningar under året stryps – anledningen är rapporterna om misstänkt röstfusk.

Aftonbladet har tagit del av myndighetsbeslutet som innehåller svidande kritik. Myndigheten konstaterar visserligen att stämman där det misstänkta röstfusket skulle ha inträffat har genomförts i demokratiskt ordning och att röstköp inte har förekommit.

I nästa stycke skriver man:

”Det är dock ytterst problematiskt att er ordförande, som är förbundets främsta företrädare, har försökt att köpa röster för att påverka valet av ordförande i distrikt Jämtland. Att som företrädare för en organisation, sett till den ställning denne har inom verksamheten, försöka påverka medlemmarnas inflytande anser Mucf strider mot villkoret om demokratisk uppbyggnad.”

Tog initiativ till möte

Enligt uppgifter till Aftonbladet blev Muf mycket förvånade över beslutet och anser att det är fulltsändigt felaktigt. Senast den 7 juli ska ungdomsförbundet komma in med ett svar till myndigheten. Men efter dagens beslut har Muf tagit kontakt med Mucf för att omgående få tillstånd ett möte. Klockan 13 inleddes också ett extrainkallat möte med en avdelningschef på Mucf. Enligt uppgifter till Aftonbladet deltar ordförande Douglas Thor och generalsekreterare Johannes Thernström.

Thernström skriver i ett sms via sin pressekreterare:

”Partiets utredning visar att stämman genomfördes stadgeenligt och att inga röstköp skett, det bekräftar även Mucf. Vi kommer idag ha ett möte med Mucf för att få klarhet i vilka frågor vi behöver besvara för att vi ska kunna reda ut det här.”

Sveriges Radio var först med att rapportera att bidraget till Muf dras in. Enligt radion överväger även Mucf att dra in pengar som redan har betalats ut i år. Det misstänkta röstfusket avslöjades i mars av TV4. I en chattkonversation hade han försökt påverka valet av Muf-ordförande i Jämtland, genom att uppmuntra andra att betala avgiften för nya medlemmar.