Uppgifter: Rawa Majid gripen

Uppdaterad 2023-10-09 | Publicerad 2023-10-08

Rawa Majid är en av Sveriges mest ökända och eftersökta brottslingar.

Nu är han gripen, enligt uppgifter till SVT och Aftonbladet.

– Vi har sådan underrättelseinformation, men jag kan inte bekräfta att den är sann, säger Ulf Kristersson (M).

Foxtrots ledare Rawa Majid, 36, även kallad ”Kurdiska räven”, är gripen. Det var SVT först med att rapportera om på söndagskvällen. Senare under kvällen har Aftonbladet också fått uppgifter om gripandet från källor.

Han ska ha gripits i fredags i samband med att han tagit sig över gränsen till Iran, skriver SVT. Expressen har uppgifter om att gripandet skedde mellan staden Qaladiza i östra irakiska Kurdistan och Baneh i Iran.

Även Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har nåtts av uppgifterna.

– Vi har sådan underrättelseinformation, men jag kan inte bekräfta att den är sann, säger han till Aftonbladet.

Internationellt efterlyst

Inte heller UD kan bekräfta uppgifterna i nuläget.

”UD och ambassaden har för närvarande ingen kännedom om att en svensk medborgare ska ha frihetsberövats i Iran de senaste dagarna”, skriver UD till Aftonbladet.

”Frihetsberövanden utomlands behöver inte nödvändigtvis bli ärenden för UD. Enligt Wienkonventionen om konsulära förbindelser ska en stat informera vår ambassad/konsulat om en svensk medborgare frihetsberövats, förutsatt att den frihetsberövade själv vill det”, skriver UD också.

Ett av de falska pass som Rawa Majid använt sig av.

Uppgifter: Använde iranskt pass

Rawa Majid har häktats fyra gånger i sin utevaro. Sedan några år tillbaka har han befunnit sig utomlands – bland annat i Turkiet, där han ska ha bott under de senaste åren.

I april 2022 greps han i Turkiet. Av oklara anledningar blev han dock frisläppt.

Sverige har vid ett flertal tillfällen försökt få honom utlämnad från Turkiet. På grund av att han har turkiskt medborgarskap har Sverige dock fått avslag.

Mellan den 6 och 7 september ska han ha korsat gränsen från Turkiet till Kurdistan, enligt uppgifter till Expressen.

Han ska även ha använt ett iranskt pass då för att inte bli spårad. Han uppges resa till både Iran och Turkiet i perioder, men bor numera i Kurdistan, enligt tidningen.

Uppgifter: Greps i trafikkontroll

Under den senaste månaden har ett våldsamt gängkrig rasat inom Foxtrot. Flera personer har mördats i den interna striden, där Rawa Majid står på ena sidan och Ismael Abdo, 33, på den andra, enligt uppgifter till Aftonbladet.

I samband med att konflikten bröt ut ska pressen runt Majid ha hårdnat. För några veckor sedan blev det också känt att han ansökt om sitt turkiska medborgarskap under falsk identitet.

Den interna striden, tillsammans med diskussioner om medborgarskapet, ska ha satt honom under stor press.

– Det oroar honom. Han har praktiskt tagit gått under jorden, har en källa tidigare sagt till Aftonbladet.

Enligt SVT ska han ha gripits i samband med en trafikkontroll. Bland annat kan falska id-handlingar ha lett till gripandet.

Gripandet tros också försvaga Majids falang i Foxtrot-nätverket kraftigt, enligt SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu.

– De personer som är allierade med honom och står vid hans sida kommer inte ha beskydd längre på samma sätt. Det finns förhoppningar att det här kan lugna ner konflikten och attackerna mot familjemedlemmar, men om det verkligen blir så får vi se, säger han.

Åkesson: Han får gärna stanna i Turkiet

Flera partiledare kommenterade uppgiften för Aftonbladet efter kvällens partiledardebatt i SVT.

– Mycket av det vi har sett i form av våldsdåd har varit kopplat till honom och hans nätverk. Kan man lagföra honom är det ett viktigt steg på vägen, problemet är väl att någon annan tar över den verksamheten då. Min utgångspunkt är att han ska lagföras i Turkiet så att vi slipper få hit honom här, säger Jimmie Åkesson (SD).

Han är misstänkt för brott i Sverige, varför ska inte det prövas av svensk domstol?

– Har han begått brott i andra länder får man gärna lagföra honom där. Det sparar skattepengar och vi slipper lägga energi på ännu en gängkriminell. Han får gärna stanna i Turkiet eller var han befinner sig. 

Ebba Busch (KD) säger att hon precis har tagit del av uppgifterna och att hon ska inhämta mer information så fort det är möjligt.

– Det är positivt att man fått tag på honom, men det är för tidigt att säga vad det för för konsekvenser för Sveriges del, säger hon.

Magdalena Andersson (S) välkomnar också uppgifterna.

– Vi har krävt att regeringen ska ha en dialog med Turkiet, att han antingen ska utlämnas till Sverige eller att han ska ställas inför rätta i Turkiet, säger hon.

Rawa Majid greps nära gränsen till Iran, enligt uppgifter till SVT.

Följ ämnen i artikeln