Billström: Sverige evakuerar sina medborgare

Uppmaningen till svenskar som vill hem: Mejla norska utrikesdepartementet

Publicerad 2023-10-11

De svenskar som befinner sig i Israel och Palestina kommer att få hjälp att ta sig hem.

Det meddelar utrikesminister Tobias Billström (M) under onsdagsmorgonen.

Ikväll flyger Norwegian ner ett plan för att ta hem nordiska medborgare – enligt UD är det först till kvarn som gäller.

Följ ämnen
Israel

Beskedet att Sverige kommer att evakuera sina medborgare kom vid niotiden på morgonen.

”Vi har följt situationen i Israel och Palestina timma för timma, tillsammans med de andra nordiska länderna. Regeringen har under hela tiden planerat för olika scenarios och haft beredskap. I natt fattades ett beslut om att assisterad utresa ska genomföras, i samarbete med andra länder”, skriver han i en skriftlig kommentar TT.

UD skriver att beslutet fattats ”mot bakgrund av att säkerhetsläget inte förbättrats, risken för en utökad konflikt och att den reguljära flygkapaciteten minskar”, i ett pressmeddelande.

Flera flygbolag har beslutat att ställa in sina flyg till Israel. Enligt Billström evakueringen en försiktighetsåtgärd för att hjälpa de svenskar i området som har svårt att komma med reguljära flyg.

I dagsläget är det ett flyg som kommer att ta hem svenskar och andra nordiska medborgare. Flyget kommer ”sannolikt” att utgå från Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv, enligt ett pressmeddelande UD. Men det finns just nu ingen information om när planet avgår.

Förödelse i Tel Aviv efter raketattacker från Hamas på lördagen.

Flyg avgår ikväll: Först till kvarn

UD skriver att de kommer att kontakta svenskar som skrivit upp sig på svensklistan för Israel och Palestina via mejl, sms och telefon.

”Det är först till kvar som gäller”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

Hur många flyg kommer att sättas in?

”Antalet flyg som kan bli aktuellt beror i första hand på intresset från svenskar som är på plats. Många svenskar som velat lämna landet har redan tagit sig ut på egen hand, många andra vill inte lämna landet. Åtminstone ett flyg kommer gå”, svarar presstjänsten.

Ikväll kommer ett flygplan från Norwegian att avgå från Tel Aviv med slutdestination Oslo. Besättningen har anmält sig som frivilliga.

– Det kommer troligen att bli runt 180 passagerare skulle jag tro, säger Anna-Lena Nordling, senior kommunikationsrådgivare på Norwegian, till Aftonbladet.

Enligt ett pressmeddelande kommer man flyga hem norska och nordiska medborgare. Flygbolaget säger att alla nordiska medborgare som vill med på flyget ska mejla det norska utrikesministeriet som administrerar resan.

– Ja, det gäller alla. Vi organiserar flygningen men det är norska utrikesdepartementet som äger den och administrerar passagerarna, säger Anna-Lena Nordling.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M)

Måste ta sig till flygplatsen

Enligt UD:s uppskattningar finns cirka 3 000 personer med kopplingar till Sverige i Israel. Omkring 800 personer finns på Västbanken och i Gaza.

De som vill evakueras måste själva ta sig till flygplatsen, enligt UD. Man bör själv göra en bedömning om huruvida det är säkert att ta sig till flygplatsen.

”Flygresan är öppen för svenskar i både Israel och Palestina. För alla svenskar gäller att man själv ansvarar för att resa till flygplatsen från där man befinner sig”, skriver Billström.