20 sökande till varje plats på resursskolan

”Föräldrarna måste kämpa”

Publicerad 2023-03-16

Sex av tio föräldrar tycker inte att deras barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar får den hjälp de behöver i skolan.

Till de speciella resursskolorna är det ofta långa köer.

Enligt skollagen ska alla barn i Sverige få den hjälp de behöver, inte bara för att klara skolan utan för att utvecklas så långt som möjligt.

Men verklighen ser ofta annorlunda ut.

När riksorganisationen Attention frågar över 2500 föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är det bara två av tio som anser att deras barn får den hjälp de behöver i skolan.

38 procent av föräldrarna har fått gå ner i arbetstid för att hantera barnens skolgång. Åtta procent har tvingats att sluta jobba helt.

69 procent av föräldrarna uppger att deras psykiska hälsa har försämrats. 39 procent säger att de har fått sämre ekonomi.

Lunaskolan Södra har 700 elever i kö till 100 platser.

Långa köer till resursskolor

Det finns 99 resursskolor i Sverige, det är skolor som är specialiserade på elever som behöver särskilt stöd. 40 av dem är kommunala.

Till privata resursskolor får elever ställa sig i kö. Lunaskolan Södra i Skarpnäck uppger till exempel att cirka 700 elever står i kö till skolans 100 platser. Magelungens grundskola på Södermalm i Stockholm har drygt 40 platser och uppger att de har ungefär 20 sökande per ledig plats.

”Tungt ansvar på föräldrarna”

Utbildningssociologen Emma Laurin, som doktorerat på sin forskning om föräldrar till barn med npf-diagnoser, säger att föräldrarna måste kämpa hårt för att barnen ska få tillräckligt mycket stöd och hjälp i skolan.

– Det är ett tungt individuellt ansvar på föräldrarna. Det krävs resurser, ekonomiska resurser men också kulturella, att man är vältalig och kan ta till sig information.

– Den som har ett jobb med fasta arbetstider och låg lön har mindre möjligheter att lägga tid på barnens skolgång och vårdkontakter än en välavlönad förälder som kan gå ifrån när det behövs. Det leder till att de sociala skillnader som redan finns i samhället skruvas åt, säger Emma Laurin.

Emma Laurin, forskare.

200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!