Lagändringar på gång efter Tintins död: ”Paradigmskifte”

Publicerad 2023-04-06

På onsdagen kom åtalet mot pappan som misstänks ha dödat 8-årige Tintin.

Flera lagändringar är på gång efter hans död, enligt socialtjänstministern:

– Barnets bästa ska alltid sättas främst. Föräldrarnas rätt till barnet får aldrig gå före barnets bästa, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Upprördheten var stor efter att Tintin hittats död i ett badkar hemma hos sin pappa i Luleå den 8 januari. På onsdagen åtalades pappan för att ha kvävt sonen till döds genom strypning.

Tintins anhöriga krävde efter dödsfallet lagändringar, en lex Tintin, som de skrev om i sociala medier:

”Vi måste få till lagändringar där barnens rättigheter alltid kommer först, framför förövarens (förälderns) rätt till umgänge. Inga fler barn ska behöva dö trots årtal av orosanmälningar från socialtjänsten, skolan, släktingar och grannar.”

 Tintin älskade sushi och var alltid glad, säger hans mamma som godkänt att Aftonbladet publicerar bild på Tintin.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall säger nu till Aftonbladet:

– En proposition läggs på riksdagens bord inom en snar framtid i den väldigt viktiga frågan om att begränsa och förändra umgängesrätten kopplad till skyddat boende.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Enligt förslaget ska barnets umgänge med en våldsam vårdnadshavare kunna begränsas, och barnets vistelseort kunna hemlighållas, under barnets tid i skyddat boende.

Socialtjänstministern säger också att ett ”starkt paradigmskifte” är på gång genom en proposition som ska läggas på riksdagens bord i slutet av året:

– Vi skriver in barnen som egna rättighetsbärare i svensk lagstiftning. Barnets bästa kommer att gå före föräldrarnas rätt till sina barn. Det vill säga barn har alltid rätt till sina föräldrar, men det är inte alltid så att föräldrar har rätt till barnen, säger Waltersson Grönvall.

Flera utredningar om skydd för barn mot våldsamma föräldrar är just nu ute på remiss.

Organisationen Unizon, som samlar 140 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer, lämnade efter Tintins död in över 72 000 namnunderskrifter (som delvis samlats in tidigare) till justitieminister Gunnar Strömmer om ett stopp för barns tvångsumgänge med våldsamma föräldrar.

Tintin hittades död den 8 januari.

Unizons ordförande Olga Persson säger:

– Tintins öde är tyvärr inte unikt. Tusentals mammor tvingas varje vecka skicka iväg livrädda barn som inte kan sova, som kissar på sig, som kommer hem och gråter, för att tingsrätten har dömt barnet till det här ödet.

Lagstiftningen är på det stora hela redan bra, men används inte på ett sätt så att den skyddar barn och mammor, enligt Olga Persson. Därför behövs mer utbildning för domare och nämndemän, anser hon:

– Varför är de så kunskapsresistenta? Det är obegripligt att barn fortsatt döms till tvångsumgänge i Sverige 2023, säger Olga Persson.

Olga Persson är ordförande i Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över landet.