Källor: M och KD har skissat på fördelning av departement

Publicerad 2022-09-13

Regeringssamtalen mellan M-ledaren Ulf Kristersson och de andra partierna i högerblocket fortsätter i dag.

Enligt uppgifter från flera centralt placerade källor med insyn är utgångspunkten en M+KD-regering – och de två partierna uppges redan ha skissat på fördelning av departement.

– Jag har inga kommentar till någonting innan vi har ett valresultat, säger Carl Bildt, som är ett av namnen som det spekuleras kring.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har inte uttalat sig sedan valnatten – i stället har partiledningen förskansat sig på M-kansliet i Gamla stan i väntan på ett slutgiltigt valresultat.

Bakom kulisserna har dock ett intensivt arbete pågått med att lägga upp planerna för en moderatledd regerings första dagar. Samtal har förts med alla partier i det tilltänkta regeringsunderlaget och dessa fortsätter i dag, både fysiskt och digitalt, enligt Aftonbladets uppgifter.

Under gårdagen gick Dagens Nyheter ut med att man inom Moderaterna bestämt sig för att en regering tillsammans med bara Kristdemokraterna är förstahandsvalet. Det dementerades kraftfullt av Moderaternas presschef Niklas Gillström – vilket har har fått moderater att höja på ögonbrynen.

– Det var lite förvånande att man dementerade det eftersom det är det som varit huvudinriktningen så länge och är det fortfarande också, säger en centralt placerad källa med insyn.

Ebba Buschs KD kan komma att ingå i en ny regering.

De kan bli ministrar

Samtidigt beskrivs dörren inte som stängd för Liberalerna i regering, även om det internt i Moderaterna ses som ett mindre attraktivt alternativ eftersom Sverigedemokraterna är negativt inställda till att stödja en regering där Liberalerna ingår.

Enligt en annan centralt placerad källa med insyn i regeringsbildningsprocessen har det redan påbörjats ett arbete med att dela upp departement mellan M och KD, vilket dementeras av Moderaternas presschef Niklas Gillström.

 

Så blir Sverige med en högerregering

 

– Det har gjorts en slags sondering om vad det kan bli för antal och vilka departement som kan vara av intresse för respektive parti, säger Aftonbladets källa.

Utgångspunkten i diskussionen har varit röstunderlaget och det skulle ge vid handen att KD får en handfull ministerposter och Moderaterna resten om antalet statsråd ungefärligen motsvarar dagens regering.

Utöver att Ulf Kristersson har statsministerrollen väntas, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare, posten som justitieminister gå till Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer som är jurist till utbildningen. Om man väljer att återinföra posten som inrikesminister väntas denna gå till Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Oklart om posten går till Busch själv

Även posten som utrikesminister och finansminister går - som brukligt - till det regeringsbildande partiet, och som chef för ”finansen” väntas den ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson utses, om regeringsförhandlingarna med Sverigedemokraterna går i lås.

Posten som utrikesminister är enligt Aftonbladets källor mer oklar och där nämns framför allt tre M-namn: tidigare utrikesministern Carl Bildt, den utrikespolitiske talespersonen Hans Wallmark samt den tidigare ambassadören Diana Janse som nu har en tjänstemannaroll med fokus på Nato, på Moderaternas partihögkvarter.

När Aftonbladet når Carl Bildt på tisdagseftermiddagen vill han inte svara på om han diskuterat en utrikesministerpost med Ulf Kristersson.

Står du till förfogande för den här tjänsten?

– Sånt svarar jag aldrig på, jag tycker inte att det ska vara spekulation i såna frågor. Vi har inte ens ett valresultat för ögonblicket.

Är det något som du har diskuterat med Ulf Kristersson?

– Vi har inte ens ett valresultat, säger jag. Det är min enda kommentar.

Men om det här står sig, hur skulle du se på en sådan fråga då?

– Det tar jag inte ställning till heller, jag har inga kommentar till någonting innan vi har ett valresultat, säger Carl Bildt.

Posten som socialminister väntas gå till Kristdemokraterna – men det är oklart om det är Ebba Busch själv eller Acko Ankarberg Johansson, ordförande i riksdagens socialutskott, som får den om en M-regering kan tillträda.

Från kristdemokratiskt håll har det enligt Aftonbladets uppgifter framförts att man vill ha också en av de ”tyngre” posterna och där har försvarsdepartementet nämnts som en lösning där den försvarspolitiske talespersonen Mikael Oscarsson men även KD-ledaren själv, Ebba Busch, nämns i de namnmässiga spekulationerna.

John Granlund