Assads allierade: Vi har vunnit kriget i Syrien

Av: Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Hassan Ammar / AP TT NYHETSBYR N

Kriget i Syrien är i princip över.

Det hävdar den libanesiska gerillan Hizbollah, som slåss på diktatorn Bashar al-Assads sida.

”Vi har vunnit”, säger ledaren Hassan Nasrallah.

Den syriska armén och dess allierade har skördat stora framgångar på det slagfältet den senate tiden.

Det som brukar beskrivas som ”oppositionen” har nu endast ett fåtal områden, i Idlib-provinsen i norr samt sydvästra Syrien.

Terrorsekten IS, som en gång kontrollerade halva landet, har tryckts tillbaka till några områden i öster. Nyligen bröt Hizbollah och den syriska armén IS-belägringen av den strategiskt viktiga staden Deir Ezzor och i Raqqa - ”kalifatets huvudstad” - går IS också mot ett stort nederlag. Där pressas man tillbaka av SDF, en allians mellan i huvudsak kurder och sunniaraber som stöds av USA. 

Enligt Nasrallah är kriget nu över, och kvar är bara ”utspridda strider”, sa ledaren i ett tal på tisdagen.

Foto: Grafik: Patrik Lindvall

– Vägen för det andra ”projektet” (oppositionens försök att avsätta Assad, reds anm) har misslyckats och de vill nu förhandla, fortsatte Nasrallah.

År 2015 såg det ut som att Assad var på väg att falla men när Ryssland klev in i kriget vände lyckan för oppositionen. Tillsammans med Iran och Hizbollah, som skickat tusentals soldater, har Assad successivt tagit tillbaka områden som regimen förlorat, bland annat Aleppo, Homs och delar av huvudstaden Damaskus.

Konflikten i Syrien började som ett inbördeskrig men har mynnat ut i ett storkrig, där stormakterna pumpar in pengar och vapen, eller deltar aktivt med trupper. Även om oppositionen skulle ge upp sina försök att avsätta Assad så finns hundratals olika miliser och grupper i landet.

Den syriska armén kontrollerar runt 50 procent av landytan, medan kurdiska grupper, som SDF, har drygt 20 procent. SDF har hittills undvikt att strida mot regeringen.

Före och efter: IS-kontrollerade områden 2016 – nu

Publicerad:

LÄS VIDARE