Grannlänens vaccinobalans –snabbast och långsammast i landet

Publicerad 2021-05-21

I ena regionen kan 40-åringar boka in sig för en spruta.

I den andra vaccinerar man fortfarande 60-plussare.

Vaccinationstakten varierar stort när det kommer till grannregionerna Västernorrland och Jämtland Härjedalen.

Baserat på de senaste fyra veckornas vaccinationstakt kommer Region Jämtland Härjedalen teoretiskt sett vara klar med vaccineringen av alla vuxna i länet 66 veckor före grannlänet Västernorrland, enligt Aftonbladets uträkningar.

Men det stämmer inte i praktiken, säger Region Västernorrlands vaccinationssamordnare Karin Sellgren. Mest troligt kommer de, precis som den nationella prognosen visar, kunna erbjuda vaccin till alla över 18 år till september.

Men Region Västernorrland har ännu inte gått in i fas 4, eftersom de är i full färd med att ge alla personer över 60 år sin andra dos vaccin, säger hon.

– Vi håller dosintervallerna som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Det är därför vi inte gått in i fas 4 än, men arbetet har hittills gått bra, säger Sellgren.

Som tidigast kan Västernorrland komma igång med sista vaccinfasen vecka 23.

– Då får vi fler vaccinleveranser, och det finns en möjlighet att vi kan starta vaccineringen av yngre personer i liten skala från och med den veckan. Sedan kör vi igång ordentligt med fas 4 från vecka 25, säger Sellgren.

Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Region Västernorrland.

Oro för sinande vaccintillgång

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att vaccintillgången i landet är god. Trots det uttrycker Region Västernorrland att det finns en oro för hur mycket vaccin det kommer finnas i sommar.

– Vi får lite problem i och med att många äldre personer bor i länet. Leveranserna baseras på hur gamla invånare i regionerna är. För oss slår det hårt. Det innebär att vi får färre doser från och med vecka 20, eftersom vi har en relativt gammal befolkning.

Bild från februari när Stockholms stadshus fick agera vaccincentral.

Att regionerna får tillgång till vaccinet utifrån hur regionernas befolkning ser ut var något som Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell tog upp på torsdagens presskonferens.

– Regionerna får tillgång till vaccin utifrån sin befolkning. Det går lite olika fort, det beror bland annat på hur man når i fas 3, som är den komplicerade fasen. Där har man varit olika framgångsrik i hur man når dem. Men man når dem hur som helst i fas 4, säger han, och fortsätter:

– I grunden får man vaccin efter sin befolkning, det talar för att så småningom kommer skillnaderna gå ihop.

Här får 40-plussare vaccin

När Västernorrlands vaccinationssamordnare Sellgren blickar framåt, säger hon att hon tror att Västernorrland kommer kunna erbjuda alla personer över 18 år en första dos vaccin till september.

– Jag ser inte att vi kommer ha några problem att göra det, men allt hänger på vaccintillgången. I nuläget har vi inga bekräftade volymer för det tredje kvartalet, säger hon.

Behållare med Pfizer-vaccin.

Samtidigt som grannlänet Västernorrland vaccinerar 65-plussare, har Region Jämtland Härjedalen nu inlett fas 4. Från och med torsdagen kan alla över 40 år boka in en tid för sin första dos.

– Flera mindre kommuner i länet har kommit långt fram med vaccineringen. Därför ser vi att vi kan starta vaccineringen av personer mellan 40 till 59 år nu, säger regionens biträdande vaccinsamordnare Urban Tirén, och fortsätter:

– Tidigare har det varit relativt låg vaccinvilja i fas 3, men det har fyllts på i efterhand. Det handlar mer om att många inte varit på hugget och bokat in sig för vaccinering på en gång, utan väntat ett tag.

Urban Tirén, biträdande vaccinsamordnare i Region Jämtland Härjedalen.

När det kommer till arbetet framöver säger han att de som vaccinerar sig nu kommer få sin andra dos inom sex till sju veckor.

– För vaccineringen av personer över 18 år räknar vi med att vi ligger i fas med övriga delar av landet, säger Tirén.

Precis som i Västernorrland, finns det dock en oro för hur vaccintillgången kommer se ut längre fram.

– När vi kommer längre med vaccinationen kommer vi fylla på med ytterligare tider. Det är en balansgång mellan att släppa nya tider och hur stora vaccinleveranserna är. Den begränsande faktorn har hela tiden varit leveranserna av vaccin, säger Tirén.