Personal på sju förskolor smittade i Uppsala 

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera förskolor brottas med att hitta vikarier som kan täcka för sjuk personal just nu.

Frånvaron har ökat under hösten, bland annat i Uppsala som var tidigt in i den andra vågen. 

Där har personal på flera förskolor sjukskrivit sig efter att ha fått corona.

Foto: Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Marie Fellenius, som är administrativ chef för den kommunala förskolan i Uppsala, hade sju förskolor något eller några enstaka fall bland personalen förra veckan. Men hon vill inte gå in på vilka förskolor det rör sig om. 

– Vi har ingen skyldighet att berätta vilka sjukdomar personal har och av hänsyn till drabbade vill vi inte gå ut med detaljerad information, säger hon i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Men tillägger att föräldrar blivit informerade på de berörda förskolorna. 

Får inte ha munskydd

I Uppsala sprids smittan framför allt på arbetsplaster. Under vecka 45 och 46 uppgav nästan varannan smittad att den troligtvis smittats på jobbet, enligt statistik från forskningsprojektet Crush covid vid Uppsala universitet.

Flera personer som arbetar på förskolor och som kontaktat Aftonbladet har även varit oroliga för att de ska smittas på jobbet eftersom de inte har rätt till munskydd eller annan skyddsutrustning. 

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och så länge det inte finns stöd för användande vill vi låta barnen som ska utveckla sitt språk också se vem som pratar. Barn och vuxna med hörselnedsättning behöver också kunna se på munnen vad som sägs, säger Fellenius.

I och med att smittspridningen ökat i samhället så har frånvaron ökat bland personalen samtidigt som det blivit svårare att få in vikarier, berättar hon. Hur stor frånvaro det rör sig om är dock oklart än så länge.

– Rapportering i vårt lönesystem på sjukfrånvaron släpar efter så vi har bara besked om september än så länge. Vi vet bara att den är högre. 

Enligt Fellenius har förskolorna skärpt sina hygienrutiner och flera av dem begränsar numera antalet personer i entrén vid hämtning och lämning för att minska risken för smittspridning. 

Publicerad:

LÄS VIDARE