Partiledardebatt i riksdagen

Publicerad 2020-09-09

Igår öppnade riksdagen igen efter sommaren.

Idag möts partiledarna i höstens första riksdagsdebatt.

Följ debatten här i vår liverapportering.

Här rapporterar vi live från morgonens partiledardebatt i Riksdagen som inleds klockan 9.00.  

  • Fastnålat inlägg
    9 sept 2020
    Anna Sjögren

    Nu avslutar vi liverapporteringen. Tack för att ni varit här och följt den med oss! 

  • Anna Sjögren
    9 sept 2020

    Nu är Lövin (MP) uppe i talarstolen. Hon tar bland annat upp MP:s arbete för naturreservat undrar varför Åkesson inte vill värna om Sveriges natur. 

    – Miljöpartiet är en bromskloss. Så fort man vill bygga eller exploatera så är partiet där och säger nej. Man vill göra hela Sverige till ett naturreservat. Det är väl härligt men det finns också andra värden. Då måste man väga det här mot varandra. Det är det vi gör. 

    Lövin igen. En miljon arter i världen hotas om vi inte skyddar de ekosystem som finns kvar, säger hon och räknar upp flera vackra naturområden, vandringsleder och rastplatser. Ser ni inte ett värde att skydda de här platserna?  

    – Jo men det är inte samma sak som att hela Sverige ska bli ett naturreservat. Jag älskar naturen. Men vi har olika värden att balansera. 

  • Anna Sjögren
    9 sept 2020

    Motfråga från Åkesson: Finns det något område där Liberalerna inte vill ge mer makt till EU? 

    – Liberalerna är det mest Europaextrema partiet riksdagen. 

    Persson får inte svara av formalitetsskäl. 

  • Anna Sjögren
    9 sept 2020

    Så kommer Johan Persson (L) upp i stolen för att ta replik på Åkesson. Han tar upp internationellt samarbete och Brexitfrågan och hur jobbigt det blivit för landet sedan dess. I en orolig värld - behöver vi samarbeta mer för svensk del och kan vi lära oss något av Storbritannien? 

    – EU är en förutsättning för att vi ska få våra hjul att snurra som ett litet land. Jag trodde vi hade kommit förbi det stadiet. Men vi vill ha det på ett annat sätt som ska bygga på frivillighet, både med EU och Storbritannien, säger Åkesson. 

  • Anna Sjögren
    9 sept 2020

    Det uppstår nu lite diskussion om huruvida man ska ta upp kommunpolitik i riksdagen. Sjöstedt envisas med att hävda att Bromölla också räknas och ska tas upp i riksdagen.