Nyheter

Studie: Två enkla råd hjälper mot tarmsjukdom

Av: 

TT

NYHETER

Två enkla kostråd tycks kunna hjälpa en stor del av dem som lider av mag- och tarmsjukdomen IBS: Ta bort allt onödigt socker och minska på stärkelsen. Än så länge är det bara visat i en pilotstudie, men professor Bodil Ohlsson anser att resultaten är mycket lovande.

– Ja, det är ett stort steg. En del blev i princip botade på två-tre dagar. Det var en så radikal förändring, så de var helt chockade själva, säger hon till TT.

I studien ingick totalt 105 personer med IBS (irritable bowel syndrome). 80 av dem fick under fyra veckor minska på socker och stärkelse, samtidigt som 25 personer i en kontrollgrupp fick fortsätta att äta som de brukar.

Tre fjärdedelar av dem som lade om sin kost enligt de enkla råden fick minskade besvär, skriver allas.se, som var först med att rapportera om studien. De fick mindre ont, de var mindre uppsvällda och hade färre diarréer.

Studien är den första i sitt slag och har hittills presenterats i fyra vetenskapliga artiklar. Det är viktigt att resultaten bekräftas i fler studier, betonar Bodil Ohlsson, men eftersom resultaten är så goda har metoden börjat spridas inom primärvården.

– Vi tog bara bort det meningslösa sockret och då får man ingen näringsbrist. Vi såg till och med att näringsintaget hos deltagarna förbättrades, för när de tar bort sockret måste de äta mer riktig mat i stället. De åt mer frukt och grönt och mer mejeriprodukter.

Bakgrunden till att metoden testas är att stora genetiska studier visat att många av dem som lider av IBS av genetiska skäl saknar en viss typ av enzymer som behövs för att bryta ner socker.

– Det är inte en total brist, utan en partiell, så de har nedsatt förmåga att bryta ner sockret, säger Bodil Ohlsson, som är professor i gastroenterologi vid Lunds universitet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: