Krig – genom kameralinsen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-18

Dokumentärfilmen om Martin Adler hade premiär i London i går

LONDON. I går hade en dokumentär om Aftonbladets medarbetare Martin Adler premiär i London.

På plats fanns hans änka Katarina och de två gemensamma döttrarna.

– Filmen blev mycket bättre än vad jag hade hoppats på, säger Katarina Adler.

Dokumentärfilmen ”The War Reporter” handlar om krigsreportern Martin Adler som dödades av en okänd gärningsman i Somalias huvudstad Mogadishu för fyra år sedan. Initiativtagare till filmen är hans änka Katarina Adler.

– Naturligtvis var det jättejobbigt för mig att se filmen. Men jag ville få den gjord för att få ut allt material och visa att Martin verkligen brann för det här yrket. Det här var hans livsuppgift, säger Katarina Adler.

Eget material

Martin Adler frilansade för bland annat Aftonbladet, TV 4 och den brittiska tv-kanalen Channel 4.

Under sina år som krigsreporter besökte han många av världens oroshärdar som Irak, Tjetjenien och Liberia. Det är också Martin Adlers eget material från de krigszonerna som visas i ”The War Reporter”. I dokumentären skildras Martin Adlers liv genom hans egen kameralins.

– Med den här filmen fanns det en möjlighet att visa upp en person, tyvärr inte längre i livet, vars hela liv och professionella bana handlade om att försöka visa den sanna bilden av krig, elände och svält, säger filmens regissör Thomas Nordanstad.

”Magnifik hyllning”

Aftonbladet representerades på plats i London av Olof Brundin, informationschef för Aftonbladets ägare Schibsted.

– Det är en helt magnifik film. En hyllning till journalistiken och till en av de mest framstående Aftonbladetreportarna i modern tid, säger Olof Brundin.

Han säger att Martin Adler lyckades skildra krigshärdar på ett sätt vi aldrig sett tidigare. Nu hoppas han att dokumentären ska sändas i svensk tv.

– Just nu jagar jag Jan Scherman för att få honom att visa den på TV 4, säger Olof Brundin.