Åkesson kan få se Nobelfesten – i TV

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-21

Kan bli som 1998 när partiledarna portades

Får se festen på TV Jimmie Åkesson (SD) är den enda av riksdagens partiledare som inte får gå på Nobelfesten. Fel värderingar är Nobelkommiténs motivering.

Jimmy Åkesson riskerar att bara få se Nobelfesten på tv.

1998 fick partiledarna ingen inbjudan men de senaste åren har de varit välkomna.

I år är Nobelstiftelsen förtegen om sitt beslut.

– Det är inget jag kan kommentera, säger årets gästkoordinator Åsa Vestersköld.

1998 blev ett helt vanligt Nobelår för statsminister Göran Persson – men ett ovanligt för dåvarande moderatledaren Carl Bildt och de övriga partiledarna. När inbjudningskortet till Nobelfesten uteblev valde de att ha en alternativ fest. Frack och pompa och ståt i Blå hallen ersattes av en gemytlig pastamiddag på en italiensk restaurang i Gamla stan.

– Det var framför allt Carl Bildt och Gudrun Schyman som tyckte det var ett egendomligt beslut och ville ordna en alternativ fest, berättar Lars Leijonborg som minns kvällen i detalj.

– Vi fick enorm uppmärksamhet. Det stod ett 10-tal tv-team från olika länder utanför restaurangen. Och jag minns att vi avslutade hemma hos Gudrun Schyman som då bodde i Gamla stan och hade förberett allsångshäften med julsånger.

Året därefter, 1999, var partiledarna tillbaka på Nobelstiftelsens inbjudningslista och så har de förblivit i många år.

– Ett tag var det vartannat år men de senaste åren har alla partiledare varit bjudna, säger Åsa Vestersköld vid Nobelstiftelsen.

Hon har fått den ansvarstyngda posten som årets gästkoordinator med uppgift är att lägga ett gigantiskt, mänskligt pussel med över 1000 namn. Arbetet är redan igång.

Besked nästa vecka

– Första omgången inbjudningar, bland annat till de prisutdelande institutionerna, skedde redan i september. Och nästa vecka skickas de övriga inbjudningarna.

Enligt gästkoordinatorn lämnas besked om gästlistan först på presskonferensen som inleder Nobelveckan.

– Den officiella förklaringen vi partiledare fick 1998 var att det var ett enormt tryck på antalet gäster. Men jag tror att vår aktion bidrog till att partiledarna fick komma in igen, säger Lars Leijonborg.

De åtråvärda inbjudningarna gäller dels prisceremonin i Konserthuset, som tar 1500 gäster, dels banketten i Blå Hallen i Stadshuset där 1250 får plats. Pusslet kräver både kunskap om etikett och diplomati.

Med det gyllene inbjudningskortet följer ett svarskort där gästen möjlighet att ange speciella önskemål. Till exempel vem de önskar sitta bredvid – eller inte sitta bredvid.

Kan välja bort bordsgranne

– I första hand avser vi information om allergier för mat och dryck eller speciella behov vid rörelsehinder. Men sedan finns det vissa som använder detta som önskemål för placering. Det har ett flertal gäster haft genom åren. Vissa kan vi tillmötesgå, andra inte, säger Åsa Vestersköld som redogör för de vanligaste hänsynen:

• Hovets rangordning.

• Gästernas språkkunskaper.

• Gästernas intresseområden.

– Vi har ju inte information om alla men gör vårt bästa för att hitta intressanta bordsgrannar till alla.

Expert: Etikettbrott att klaga

Mats Danielsson är föreläsare och författare till boken "Till vardag och fest - en modern guide till vett och etikett". Han blir förvånad över att gästerna kan önska bort en bordsgranne.

– I traditionell etikett får man finna sig att sitta där man blir placerad och hoppas på att den som bjuder tänkt till på bästa möjliga sätt. Men att sätta två fiender mittemot varandra är ju inte bra.

Att Nobelstiftelsen ändrat reglerna för partiledarna genom året är inget konstigt, tycker han.

– Det är alltid värden som avgör vem som ska bjudas. Att ha synpunkter på deras beslut skulle vara oförskämt.

Åkesson: Räknar med inbjudan

Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson har räknat med en inbjudan till sin första Nobelfest.

– Ja, det har jag så klart utgått ifrån.

Om du blir bjuden så står det dig fritt att önska en bordsgranne. Vem skulle du vilja sitta bredvid?

– Jag tror att Nobelfesten är full av väldigt intressanta människor.