Ökat terrorhot – bry dig inte

UD skrämmer upp folk – och lämnar resenärerna i sticket

UD:s nya terrorråd är mer eller mindre värdelösa.

Hur reser man till ett främmande land och iakttar ”försiktighet och vaksamhet” utan att låsa in sig på hotellrummet?

UD skriver på sin hemsida att resenärer bör vara på sin vakt ”på offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, i butikscentra och på andra platser med större folksamlingar”.

Med andra ord: överallt utom på hotellrummet.

Det är rena Kalle Anka-rådet.

Ska jag som turist hålla utkik efter svartmuskiga män med bylsiga rockar som kan dölja en sprängladdning? Eller kasta mig ur tunnelbanan varje gång någon med stor väska går på vagnen?

Råden är säkert välmenande och tänkta att förmedla trygghet för turister som reser utomlands. Jag tror de mest skapar oro och osäkerhet.

Tror UD att de som satt i samma tunnelbanevagnar som bombmännen i London i juli 2005 hade klarat sig om de varit mer vaksamma?

Ett terrordåd är ingenting tills den sekund det inträffar. Den som är på fel plats vid fel tidpunkt har så gott som noll chanser att klara sig. Vaksam eller inte.

Amerikanske terrorexperten Bruce Hoffman kommenterade i går en liknande varning från amerikanska UD med orden:

– Jag är inte säker på vad varningen säger. Vid sidan av att världen är ett farligt ställe och det visste vi redan.

Sedan Irakkriget finns ett konstant terrorhot mot västvärlden.

Vi vet att terrorgrupper är verksammai ett antal av Europas städer. Aktivisterna är tillräckligt motiverade för att spränga sig själva och maximalt antal oskyldiga i luften.

Attacker kan inträffa när som helst och var som helst. Även om London på pappret är riskablare än Stockholm. Risken för terrordåd är inte större i dag än den var i går eller för ett år sedan.

Senaste veckans terrorvarningar är en rundgång mellan världens underrättelsetjänster där en varning ger en annan.

Nästan alla terrordåd sker utan föregående varning från myndigheterna av det enkla skälet att de är så gott som omöjliga att förutsäga.

UD skrämmer upp folk, men eftersom de inte direkt avråder från att resa så har resenärerna ingen möjlighet att boka av sina resor utan kostnad.

Resenärer lämnas i sticket.

Jag misstänker att främsta skälet till varningen är att UD i händelse av attacker ska kunna säga att de varnat.