Obama får guld – ger bort DVD

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-23

USA:s president Barack Obama har bara varit president i ett drygt år men har redan fått presenter för miljoner. Själv är han emellertid betydligt sämre på att ge än att ta emot.

Obama med den dyrbara guldkedjan.

När stats- och regeringschefer träffas är det kutym att ge varandra exklusiva presenter. När en världsledare som Barack Obama träffar sin gode vän mångmiljardären kung Abdullah av Saudiarabien duger det emellertid inte med espressomaskiner och kristallskålar – som statsminister Fredrik Reinfeldt bland annat fått under sina utlandsbesök.

Tvingades lämna gåvorna

När den amerikanske presidenten förra året besökte Saudiarabien hängde den saudiske kungen en enorm guldkedja med tillhörande medaljong om Obamas hals. Enbart värdet på guldet (om man skulle smälta det) har uppskattats till flera hundra tusen kronor. Den kompletta kedjan är sannolikt värd betydligt mer än så. Inte nog med det, det dussin regeringsrepresentanter som reste med Obama fick varsin exklusiv alligatorskinnväska fylld med halsband, ringar och klockor.

Den saudiske kungen tycks dock ha varit dåligt påläst. Amerikanska statsanställda får inte ta emot gåvor värda mer än 335 dollar, så väskorna gick direkt till statsförvaltningen.

Sämre på att ge

När det gäller att ge bort gåvor verkar Barack Obama ha desto sämre fantasi. Vid ett besök hos den engelska drottningen i Buckingham Palace hade han med sig en Ipod i present. Och när premiärminister Gordon Brown träffade Obama fick presidenten en unik pennhållare i trä från anti-slavskeppet HMS Gannet – vars systerskepp bidragit med virket till skrivbordet i Ovala rummet.

Och vad gav Obama? En box med 25 DVD-filmer. Engelska tidningar blev så provocerade av gåvan att de jämförde den med att få ett par strumpor. Det hela blev inte bättre när det visade sig att filmerna inte fungerade i Browns engelska dvd-spelare eftersom det var fel region-kod på filmerna.