Ingrid, 79 år, dödförklarades av Skatteverket

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2010-02-08

Ryktena om Ingrid Ståhls död var betydligt överdrivna

Ingrid Ståhl, 79, dödförklarades av Skatteverket.

I själva verket var hon hemma med maken Jarl, 84, i Malmö. Nu får makarna 40 000 kronor i skadestånd.

– Visst är man lite skröplig men lever gör jag, säger Ingrid Ståhl till Aftonbladet.

I mars förra året skulle en handläggare på Skatteverket registrera en person som avliden. Det bar sig dock inte bättre än att siffrorna i personnumret kastades om och vips, så slogs i stället 79-åriga Ingrid Ståhls personnummer in i datorn. Hemma i Malmö anade Ingrid inget konstigt alls.

Brev till dödsbo

Makarna Ståhl fick reda på den märkliga händelsen när Ica och Svenska Spel hörde av sig till Jarl Ståhl i april förra året. De ville att Jarl skulle återlämna sin "döda hustrus" Ica-kort och spelkort. Samtidigt fick Ingrid Ståhl ta emot brev adresserade till hennes dödsbo.

"Hemskt jobbigt"

Med hjälp av en god vän kontaktade makarna Skatteverket och felet kunde rättas till. Men misstaget var ett hårt slag för makarna. På grund av misstaget registrerades även hennes Jarl som änkling. Paret vill absolut inte vara med på bild. De vill bara lägga allt bakom sig.

– Det har varit en hemskt jobbig tid och det är fortfarande jobbigt. Vi försöker att gå vidare men inte är det lätt alls efter det här, säger Ingrid, med gråten i halsen till Aftonbladet.

Justitiekanslern har beslutat att Skatteverket ska betala ut 25 000 kronor till Ingrid och 15 000 kronor till Jarl som ersättning för misstaget. Det i alla fall lite plåster på såren.

– Vi har kompenserats en del, det har vi, och ska försöka att leva vidare nu, säger Ingrid.

Följ ämnen i artikeln