Alkoholiserade björnar kan befrias

Publicerad 2011-08-03

Ukrainas miljöminister lovar nytt reservat för björnar i ”nöjesbranschen”

Ukrainas restaurangbjörnar ska befrias från sina bojor – och köras till rehab.

Det lovar landets miljöminister som öppnar ett nytt reservat för björnar som tvingats dricka alkohol för underhållnings skull.

I Ukraina är det inte ovanligt att restauranger håller sig med en björn för att underhålla sina middagsgäster, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax. Björnarna tvingas ofta dricka alkohol.

Tillfångatagna och tama björnar användes ofta som underhållning i det forna ryska riket – inklusive Ukraina – vilket gjort djuret till en nationalsymbol.

”Björnarna lider”

Traditionen överlevde när Ukraina blev självständigt från Ryssland. Men traditionen är enligt miljöminister Mykola Zlochevsky både ”inhumant och oacceptabelt” idag.

– På tv fortsätter de visa hur björnar lider på restauranger och vägmotell. Hur länge kan vi tolerera tortyr av djur i restauranger där fulla gäster tvingar björnar att dricka vodka för skojs skull? sa Zlochevsky till Interfax.

Zlochevsky sa på onsdagen att hans departement bygger en stor inhägnad i ett naturreservat där 80 björnar som de planerar att frige ska placeras ut.