”Utvisningen är att likställa med misshandel”

Publicerad 2013-04-12

Psykologen Eva Andersson-Wilks sågar utvisningen av sjuka Selma, 14

Migrationsverkets beslut att utvisa apatiska Selma är att likställa med misshandel.

Det säger Eva Andersson-Wilks, psykoterapeut som skrivit en bok om apatiska barn och arbetar för Etikkommissionen.

– Dessutom varnade jag Migrationsverket om hennes tillstånd innan utvisningen, men de vägrade ingripa, säger hon.

Myndigheter som ska verkställa ett utvisningsbeslut är skyldiga att kontakta Migrationsverket för ny vägledning om den av olika skäl inte kan genomföras, exempelvis på grund av sjukdom.

När poliserna kom in i Selmas lägenhet tidigt på onsdagsmorgonen varnade föräldrarna för dotterns apatiska tillstånd, som pågått i över en månad, men poliserna kontaktade aldrig Migrationsverket.

I stället utvisades apatiska Selma och hennes familj till Kosovo. Men när de kom fram bedömde läkare på flygplatsen att hon var för sjuk för att vistas i landet.

Enormt trauma

– Resan fram och tillbaka har inneburit ett enormt trauma för en flicka som är så sjuk. Hon befinner sig redan i det sista stadiet, men hon kan sjunka ännu djupare in i det, säger Eva Andersson-Wilks, psykoterapeut som skrivit en bok om apatiska barn och arbetar för Etikkommissionen som hjälper flyktingar.

Hon säger att Migrationsverkets beslut är att likställa med misshandel.

– Utvisas hon igen är jag rädd att hon inte klarar sig.

Apatiska barn ska inte utvisas

Genom åren har många fall av utvisningshotade apatiska barn uppmärksammats i media. Anette Bäcklund, verksamhetschef på Migrationsverket, sa så sent som i mars så här:

"De ärenden som prövats och där vi visat att det finns ett utvecklat apatiskt tillstånd, där beviljar Migrationsverket tillstånd".

Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, påpekar att det är polisens uppgift att varna myndigheten om en utvisning inte kan genomföras och be om ny vägledning.

– Det hände aldrig. Vi tog kontakt med polisen vid två tillfällen och frågade hur läget såg ut, vid båda tillfällena sa de att allt såg bra ut.

– Oavsett om det finns ett missförstånd här eller inte, så ska alltid verkställande myndighet ta kontakt med oss och be om ny vägledning om en flicka ligger med sondmatning och ska utvisas, säger han.

Försökte stoppa utvisningen

Men när Eva Andersson-Wilks på onsdagsförmiddagen fick höra talas om att utvisningen var på väg att genomföras ringde hon omedelbart till Migrationsverket. Hon berättar för Aftonbladet att hon talade med den ansvariga handläggarens chef, och förklarade läget - men fick ingen respons.

– De sa att jag skulle återkomma med läkarintyg och fullmakter, men det hann jag aldrig. De var uppenbart inte intresserade av att stoppa den här utvisningen. När de säger att de inte kände till hennes tillstånd så håller de sig inte till sanningen, säger hon.

Får vård

Under dagen har privatpersoner tagit familjen till sjukhus för vård och nya läkarintyg.

– Vi måste nu få in ett fullgott medicinskt underlag. Vad som händer sedan kan jag inte spekulera i, säger Fredrik Bengtsson.