Webbtjänst hittar dina okända rikedomar

Uppdaterad 2013-05-29 | Publicerad 2013-05-08

Dolda tillgångar Ditt företagsnamn eller företagsregister kan vara guld värt.

Sitter du på rikedomar utan att veta om det?

En ny online tjänst hjälper dig att leta.

– Många blir väldigt överraskade när de inser sitt företags rätta värde, säger Lena Nyberg, handläggare på myndigheten Vinnova.

Immateriella tillgångar verkar skumt. Luft, liksom. Svårt att betala räkningarna med, om man frågar dig.

Kanske har du fel. Jättefel.

På Patent och registreringsverkets nya avdelning för företagare finns en enkel online-tjänst som hjälper användaren att identifiera sina dolda tillgångar.

Tjänsten är ett resultat av ett regeringsuppdrag som Vinnova och PRV fått gemensamt.

Ökad medvetenhet

Syftet är att göra Sveriges företagare medvetna om värdet på sådant som till exempel verksamhetens namn, logotyp, specialkompetens, kundregister, interna manualer och arbetsmetoder. Styvmoderligt behandlade småsaker som ligger vid sidan av den dagliga verksamheten – men som inte sällan betingar ett lika stort värde för en investerare eller spekulant.

Har du dessa tillgångar men saknar skydd för dem lever du farligt.

– Bortsett från patent som kan vara kostsamt är det inte särskilt dyrt att skydda sig, säger Lena Nyberg.

Nytt stöd under utveckling

Vinnova och PRV håller just nu på att slipa till formen på hur stödet till företagarna ska se ut i framtiden. Under 2012 och 2013 satsas 20 miljoner kronor på att hitta det mest effektiva systemet.

– Företagarna får ta kontakt med Almis kostnadsfria rådgivare som finns utspridda över landet. Bedömer rådgivaren att företagets immateriella tillgångar är värdefulla får företagaren upp till 100 000 kronor för att via ombud skydda sina värden, säger Lena Nyberg.

Det som rådgivaren bedömer är hur de immateriella tillgångarna bidrar till företagets affärsmål. Hur en plan för hanteringen av tillgångarna utformas. Vad som ska skyddas och om det kan finnas investerare eller samarbetspartners som skulle vara intresserade av tillgångarna.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln