Fick femhundralappar i plastkasse

Publicerad 2012-09-24

Statens forskningsinstitut, FOI, grundade sitt bulvanföretag som skulle hjälpa Saudiarabien med hjälp av kontanter.

I största hemlighet fick medarbetaren Dick Sträng startkapitalet på en kvarts miljon kontant i plastkassar, rapporterar Ekot.

– Det var inte aktuellt för mig att skjuta till några privata pengar, så då bestämde man att det skulle ske en kontant överföring av medel till mig, säger Dick Sträng, tidigare medarbetare på FOI till Ekot.

Dick Sträng.

Han berättar för Ekot att ”det fattades ett beslut” att bulvanföretaget skulle startas.

– Beslutet om finansiering har jag inte varit inblandad i. Det fattades ett snäpp ovanför mig. Men uppenbarligen har jag ställt upp på det, säger han.

Buntarna med femhundralapparna tog Dick Sträng emot i en plastkasse på sitt kontor.

”Gick inte att följa”

Skattepengarna i påsEN slussades ut från myndigheten för att starta bulvanföretaget SSTI.

– Det var en ekonomisk transaktion som inte gick att följa, säger Dick Sträng till Ekot.

För att undgå upptäckt lånade FOI pengarna från den militära underrättelsetjänsten MUST.

– Det är klart att man inte kan föra in pengar hur som helst på ett bankkonto, säger Dick Sträng. Det finns lagar mot sådant. Därför var jag tvungen att göra det här gradvis för att det inte skulle väcka uppmärksamhet från bankväsendet, som skulle rapportera det vidare.

”Reste mycket i tjänsten”

För att hanteringen av pengarna inte skulle fastna i utredningar om misstänkt penningtvätt gömdes överföringarna i olika reseräkningar och kvitton.

– Jag reste ganska mycket i tjänsten. Så jag betalade hotellräkningar, med mera i kontanter och fick ersättning för de utläggen rakt in på mitt konto. Därmed var det inget problem, säger Dick Sträng.

Åklagare som har utrett grundandet av bulvanföretaget har lagt ner förundersökningen med motiveringen att det inte går att anta att brottet – trolöshet mot huvudman – har begåtts.