Helikopterpiloten söker resning efter nyår

Publicerad 2012-12-14

Alexander Eriksson kämpar för att bli frigiven· ”Flög inte helikoptern”

Ska ha landat kl.07.00. Den övergivna helikoptern påträffades i Arninge norr om Stockholm.

Helikopterrånaren Alexander Eriksson berättar om sin tid efter gripandet och kampen om att få resningsansökan.

Själv är han upprörd över att vissa vittnesmål inte använts i polisundersökningen.

– Det ligger en hund begraven.

I en intervju med Norrtelje tidning berättar Alexander Eriksson, mer känd som helikopterpiloten, om tiden efter helikopterrånet.

Sedan ett år tillbaka sitter han på Hallanstalten i Södertälje, efter att ha fått sitt straff skärpt till åtta års fängelse av hovrätten.

Tidigast den 29 januari 2015 kan han släppas.

Alexander Eriksson och hans advokat Ragnar von Beetzen arbetar i nuläget med en resningsansökan till Högsta domstolen. Men för det behövs nytt material, man inte kan peka på felaktigheter i en redan fastställd dom. 

– Jag ska bevisa att jag inte flög den där rånhelikoptern. Jag skulle inte göra så mot mina vänner på Roslagens Helikopterflyg. Jag skulle inte ta deras helikopter, det är uteslutet, säger han till tidningen.

"Drogtest hade friat mig"

Själv säger Alexander att han köpte och letade droger under rånnatten. Något som han tidigt förstod skulle bli känt i media.

Han berättar att det var riktigt jobbigt att läsa om sig själv som knarkare.

Samtidigt menar han att hans missbruk kunde ha friat honom, om han drogtestats när han greps fyra dagar efter rånet. Då hade man hittat spår av narkotika vilket hade styrkt hans historia, enligt Alexander Eriksson.

En hund begraven

Alexander Eriksson är kritisk till den bevisning som fått honom fälld i tingsrätt och hovrätt.

Bland annat är han missnöjd över att nya förhör med vittnen, som säger att de sett rånhelikoptern i luften samtidigt som Alexander fotograderades på McDonalds i Täby, inte var med redan i den första polisutredningen.

Det är först efter rättegångsförhandlingarna i tingsrätt och hovrätt som han och hans advokat fått tillgång till allt material.

– Det ligger en hund begraven. Av vilken anledning får inte jag ta del av de här uppgifterna före rättegången, säger Alexander Eriksson.

"Undervärderat vår bevisning"

Även Ragnar von Beetzen blev besviken över de tidigare domsluten och överraskats av domstolens bevisvärdering.

– Jag tycker att man har övervärderat åklagarens bevisning och undervärderat vår, det tycker jag dessutom vi får belägg för i det nya materialet, säger han till Aftonbladet.

Alexanders Eriksson resningsansökan kommer bli klar någon gång efter årsskiftet, endast småsaker återstår enligt Ragnar von Beetzen.

– Det ser positivt ut tycker jag. Vi har så mycket material som visar på att han inte är piloten, utifrån en juridisk bedömning.

Dyr överklagan

Arbetet med att få fram nytt material till resningsansökan har kostat Alexander mycket pengar. Särskilt svårt har det varit då hans hus sålts på exekutiv auktion och alla hans tillgångar är säkrade av Kronofogden – för att kunna betala av skadeståndet i målet.

Han berättar att han lagt ner flera hundra tusen kronor på arbetet med överklagan, pengar som han fått låna av sin familj.