Kungens privata förmögenhet växer

Publicerad 2012-10-30

Kungen begär mer och mer pengar av staten för varje år och sedan 2001 har anslagen ökat med nära 50 procent.

Men hur mycket av skattepengarna han använder privat får ingen veta.

Samtidigt växer hans privata förmögenhet - Carl XVI Gustaf har tjänat nästan 134 miljoner kronor de senaste tio åren visar en granskning gjord av DN.

De senaste åren har kungen begärt höjda anslag och i de flesta fall har regeringen gått med på ökningarna. I år får kungahuset 122 miljoner kronor från skattebetalarna, uppger DN.

Över hälften av de 122 miljonerna går till hovstaten. De pengarna ska täcka kungens kostnader för officiella uppdrag, resor, personal och kungafamiljens leverne. För de utgifterna finns det inga krav på öppen redovisning eller insyn.

Krävt en ökad insyn

Kungen har alltså ingen skyldighet att redovisa sina utgifter till skillnad från alla andra skattefinansierade verksamheter i Sverige.

Hovets ekonomidirektör Jan Lindman berättar för DN att de senaste årens ökade apanage har att göra med att kronprinsessan fått en egen hovstat samt att kostnaderna för säkerhet har ökat kraftigt.

Oppositionen har krävt en ökad insyn och efter ett riksdagsbeslut ifjol ska regeringen försöka komma överens med hovet om en ökad öppenhet. Men fortfarande har ingenting hänt.

– Vi har samtal och försöker från båda håll hitta någon väg framåt. Det finns en vilja från båda håll att finna en lösning, säger Lena Westin, ämnesråd på regeringskansliet, till DN.

Hemliga stiftelser

Utöver hovets årliga skattefinansierade miljonanslag har kungafamiljen ett antal privata stiftelser som ger hovet miljonvinster varje år, avslöjar DN.

Stiftelserna är hemliga och i flera fall saknar Skatteverket handlingar rörande vem som grundat stiftelserna och vad syftet med dem är. Inte heller Länsstyrelsen, som har tillsyn över stiftelser, har några uppgifter registrerade och hovet vägrar kommentera.

Men DN:s granskning visar att en familjestiftelse, stiftelsen Gallierafonden, som från början var en gåva från kejsar Napoleon 1813, har gett kungen minst 70 miljoner kronor i vinst.

Miljoner i avkastning

Den franske kejsaren testamenterade hertigdömet Galliera i Italien till sin styvsons dotter, prinsessan Josefina av Leuchtenburg. Hon gifte sig senare med den svenske kungen Oscar I. Prinsessan Josefina sålde hertigdömet med ett stort palats och en unik tavelsamling fördes till Stockholm. Förmögenheten testamenterades sedan vidare och just nu är det kungen som äger den.

Utöver Galierastiftelsen har kungafamiljen ytterligare minst tre hemliga stiftelser, enligt DN:s granskning. Stiftelserna har de senaste åren haft miljontals kronor i avkastning på kapital, uppger DN.

Flera bolag

Kungen omfattas av samma skatteregler som alla andra svenskar och senast han deklarerade en lön var i taxeringen 1994. Då hade Carl XVI Gustaf 13 600 kronor i inkomst av tjänst.

Utöver miljontals kronor i skattemedel årligen och den enorma förmögenheten i de privata stiftelserna har kungahuset flera aktiva bolag. Kungen äger också flera lyxbilar och stora båtar.