Busch Thor: Kommuner ska få förbjuda tiggeri

Uppdaterad 2015-10-08 | Publicerad 2015-10-07

Ebba Busch Thor tycker att kommuner ska kunna förbjuda tiggeri på särskilda platser.

Ebba Busch Thor vill hjälpa personer som tigger ut ur fattigdomen.

Ett av hennes förslag är att kommuner ska kunna förbjuda tiggeri på särskilda platser.

”Det finns ingen lösning, ingen framtid och ingen värdighet i tiggeriet”, skriver KD-ledaren på SvD Debatt.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skriver tillsammans med partikollegan Annika Eclund att situationen med EU-medborgare från främst Rumänien och Bulgarien påverkar det svenska folket eftersom det är en syn som inte setts till på flera generationer.

Hon menar att politiken måste agera annorlunda än vanliga människor, vars solidariska reaktioner hon beskriver som en stark och positiv kraft.

”En solidarisk politik behöver ta sig delvis andra uttryck. Politiska beslut får ofta långtgående konsekvenser. Staten måste därför ta ett större och mer långsiktigt ansvar. Det som är ett etiskt gott age­rande i mötet mellan två människor kan på politikens nivå både bli oetiskt i sig och få förödande konsekvenser”, skriver Busch Thor i SvD.

Vill se EU-sändebud

Partiledaren vill komma till rätta med tiggeriet och bryta den fattigdom som människorna som tigger befinner sig i. För att göra detta har hon flera olika förslag.

Kommuner ska kunna ta beslut om att förbjuda tiggeri inom begränsade områden, eftersom de tillsammans med fastighets- och butiksägare ofta får bära konsekvenser av tigger, menar Ebba Busch Thor.

Hon vill också att EU ska utse ett sändebud som ska övervaka hur Rumänien och Bulgarien agerar för att hjälpa de utsatta människorna i länderna och hur medel ur EU:s sociala fond används. Dessutom vill hon att pengar ur fonden ska kunna gå direkt till de ideella organisationer som arbetar i Rumänien och Bulgarien, i stället för att de som nu går via staterna.

”Delar regeringens uppfattning”

Ebba Busch Thor vill göra det enklare att avhysa människor som bor i illegala bosättningar och vill att ett system med lokala ordningsvakter övervägs. Detta för att motverka att parallella samhällen växer fram, skriver hon i debattartikeln.

Slutligen vill KD-ledaren också återinföra gåvoavdragen, som regeringen tog bort i sin höstbudget, eftersom ”vi delar regeringens uppfattning att det är bättre att ge pengar till de hjälporganisationer som verkar långsiktigt och ­lokalt än en sedel i tiggarens kopp”, skriver Ebba Busch Thor och Annika Eclund.