Byarna bränns och barnen dör i Sydsudan

Publicerad 2015-06-20

Flyktingar i Sydsudan vittnar om brända byar och mördade barn

BENTIU. Hundratusentals människor tvingas fly kriget i Sydsudan.

Barn utsätts för sexuella övergrepp och mördas – när soldaterna rycker fram.

– Jag såg en flicka våldtas av åtta soldater. Den nionde sköt henne, säger flyktingen Nyagara Both.

GRAFIK: Flyktingar per 1 000 invånare

Nyagara Both och hennes fem barn rasar ner till marken av utmattning. De få tillhörigheter de har burit under den två dagar långa flykten sprids ut runt dem.

Ett kokkärl, en plastpåse och lite tygbitar. Allt annat blev kvar när soldaterna brände deras by i Sydsudan.

– Militären samlade ihop våra saker i vårt hus och satte sedan eld på det, säger Nyagara.

Hembyn Chuor ligger nära det tidigare rebellfästet Nhialdu och byborna flydde i panik när soldaterna kom.

– Vi såg många som dödades och sen var det en ung flicka...

Rösten bär knappt under den heta eftermiddagssolen.

Soldates samlades runt flicka

Nyagara beskriver tyst hur hon såg nio uniformerade soldater samlas runt en flicka i femtonårsåldern. Och våldta henne en efter en.

– Efter åtta soldater orkade hon inte mer och protesterade. Då sköt den nionde soldaten henne. Hon hette Nyaluak.

Vi möter Nyagara Both och hennes fem barn på FN-basen i staden Bentiu.

Här har cirka 50 000 människor sökt sin tillflykt undan kriget. Ett gigantiskt kaos av tält, lera och latriner spänner över det flacka landskapet runt den tidigare oljestaden.

På randen till humanitär katastrof

Området är långt ifrån säkert och granateld har skjutits rätt in i flyktinglägret.

Inbördeskriget, som har etniska undertoner, startade under 2013 som en maktkamp mellan president Slava Kiir och dåvarande vice-presidenten Riek Machar.

På ena sidan står regeringsarmén Sudanesiska folkets befrielsearmé, SPLA. På andra Sudanesiska folkets befrielsearmé i opposition, SPLA/IO.

Staffan Heimerson om landets födelse – för bara fyra år sen

En och en halv miljon människor har tvingats fly stridigheterna och Sydsudan står på randen till en humanitär katastrof.

Under de senaste månaderna har våldet mot civila trappats upp, rapporterar människorättsorganisationer.

Bentiu ligger i delstaten Unity, som drabbats särskilt hårt. Inte mycket finns kvar av staden.

Vittnesmål beskyller regeringen

Vittnesmål från civila och bevis insamlade av FN och andra organisationer beskyller regeringen för de tilltagande övergreppen mot civila.

– Vi är inte bara oroliga över dödandet av barn utan även över kidnappning av barn och även en ökad nyrekrytering av unga till de båda stridande sidorna, säger Nyagoah Tut på Amnesty International.

Några byggnadsarbetare reparerar det stängsel som inhägnar området där de nyanlända till FN-basen registreras. Det rasade dagen före, då för många människor tryckte på.

Den senaste flyktingvågen, FN uppskattar att 100 000 människor tvingats fly i delstaten Unity enbart under maj, har lett till en massiv ökning av nyanlända.

Nyajuoch sitter på utsidan av stängslet. Nattens regn har förvandlat marken hon sitter på till lerig sörja. Hon försöker göra eld för att koka gröt till sina barn. Nyajuoch har varit på FN-basen i sex dagar och berättar om sin släkting, en äldre man som sköts ihjäl när han försökte skydda sina barn som lyckades fly.

– Jag såg även många små flickor som fördes bort av soldaterna, säger hon.

Nyajuoch har en mild blick och lägger huvudet på sned när hon berättar. Myllret av oljud runt henne från människor i trasor som alla försöker överleva med små medel, gör det svårt att höra hennes berättelse.

”Sköt dem från nära håll”

Hon är stilla när hon pratar om en händelse som utspelade sig under trädet inte långt från hennes hem:

– Efter att soldaterna bränt byn såg jag en av mina grannar, en äldre man sitta i skuggan med sina två barn, en pojke och en flicka i sjuårsåldern. En soldat närmade sig dem. De sträckte upp sina händer, men soldaten sköt dem från nära håll.

De dog alla tre.

Staffan Heimerson om landets födelse – för bara fyra år sen

Nyajuoch har förlorat allt och sover tillsammans med sina fem barn under bar himmel. Marken är fylld av smuts och brun vätska och stanken sticker i näsan.

– Det är smärtsamt att se hur historien från krigets början upprepar sig igen med utbredda övergrepp mot civila av regeringsarmén, säger Skye Wheeler, researcher på Human Rights Watch.

FN:s sändebud i landet, Toby Lanzer, har kritiserat den senaste tidens upptrappning av våldet och blev i början av juni utkastad av landets regering.

De civila, som betalar det högsta priset för kriget, finns långt ifrån maktens korridorer. Merparten vet inte ens vad konfilkten handlar om och lyckas aldrig nå FN-baserna för att söka skydd.

Flyktingar gömmer sig i våtmarkerna

Runt 140 000 internflyktingar beräknas leva i olika läger på FN-baserna. De andra gömmer sig i våtmarkerna. En av dem är Nyagara Boths make.

– När vi flydde vågade han inte följa med oss längs huvudvägen då soldaterna hade dödat honom om de hade sett honom. Jag vet inte var han är i dagsläget eller om han lever, säger hon.

De unga som förts bort under de senaste striderna är ofta inte äldre än 12-13 år.

Flickorna används som sexslavar och “fruar” åt soldaterna medan pojkarna antingen rekryteras eller tvingas ta hand om boskapen som soldater tagit när de bränt och plundrat byar. Många samhällen i delstaten Unity har skövlats med marken:

– På vår väg till Bentiu passerade vi tolv byar som alla var nedbrända, säger Nyagara Both.

Hennes barn stirrar mot den sena eftermiddagshimlen med tomma blickar. Nyagara Both vet inte var hon ska sova den kommande natten.

Några soldater från FN:s fredsbevarande styrka småpratar vid den stora järnporten. Nyagara säger att hon ändå känner sig lycklig lottad eftersom hon inte längre behöver vara rädd. Men efter en stund kommer sorgen.

– Jag kommer nog aldrig att återvända hem, det finns inget kvar. Soldaterna brände till och med vår skörd.

Text och bild: Jacob Zocherman

Följ ämnen i artikeln