”Jag upplever att jag har ett starkt stöd”

Publicerad 2015-04-24

Folkpartiledaren mer ifrågasatt än någonsin – då laddar Jan Björklund för ”revansch 2018”

Trots kritiken och trots de usla valresultaten och trots att partiet rasar i opinionsundersökningarna så ser Jan Björklund framåt.

Han ledde partiet till ett uselt valresultat och har varit ifrågasatt internt.

Men inför helgens riksmöte slår FP-ledaren Jan Björklund tillbaka mot kritikerna – och utlovar en omfattande förnyelse.

– Jag uppfattar att jag har ett starkt stöd i partiet, säger han.

Höstens val var en stor besvikelse för Folkpartiet. Under Jan Björklunds ledning tappade man både regeringsmakten och nådde sitt näst sämsta valresultat någonsin: 5,4 procent. I helgen träffas 700 folkpartister i Västerås på det första stora mötet sedan valet.

Sedan dess har Björklund, som dras med låga opinionssiffror, stundtals varit ifrågasatt internt. Tidigare i år framfördes flera avgångskrav mot honom. Men samtidigt har han gjort flera utspel och slipat på sin motattack som ska lanseras på helgens möte, kallat ”liberal kraftsamling”. Det handlar om att förnya politiken på bred front. Två programkommissioner och 14 arbetsgrupper är redan på plats.

Jan Björklund själv, som suttit på sin post sedan 2007, kallar helgens möte för ett ”avstamp för en revansch 2018”.

– Den förnyelseprocess som vi nu har stakat ut svarar mycket väl mot de synpunkter som finns i partiet. De allra flesta i vårt parti är väldigt engagerade i skolfrågor och stolta över den position vi har erövrat. Men de flesta inser också att vi måste ha en bredare meny. Det är min slutsats också, säger han.

Måste bli bättre

Han pekar ut tre områden där FP måste bli bättre - jobb, ekonomi och social välfärd. Det är samma krav som förts fram av många av hans partikamrater.

– Vi har inte varit exponerade i de frågorna under Allianstiden eftersom vi inte hade de ansvarsområdena. Vi måste bredda partiet gentemot väljarkåren.

När det gäller den sociala välfärden säger Björklund att det trots att vi har ”ett väldigt utvecklat välfärdssamhälle finns många grupper som ändå hamnar utanför.”

– Det finns många utsatta barn som växer upp i väldigt trasiga hem. Vi har utanförskapsområden där det bor många nyanlända som inte kommer in och får jobb. Det finns många riktigt gamla personer som hamnar i väldig ensamhet. Vi har utmaningar med psykiskt sjuka. Det är många olika grupper som glöms bort då det inte är någon som talar för dem.

FP-ledningen har också satt upp ett internt mål. Till 2018 ska dagens 15 300 medlemmar ha vuxit till minst 18 000.

– Alla partier ju tappat medlemmar under årtionden. Men vi behöver ju kandidater till uppdrag i kommuner och man måste ha en tillräcklig bas att välja bland. Vi kommer göra en enorm kraftansträngning för att göra det och rekrytera fler medlemmar.

Hur ser du på din ställning i partiet i dag?

– Den frågan prövas ju på allvar på landsmötet i höst. Men jag uppfattar att jag har ett starkt stöd. Det är naturligtvis helt centralt för mitt ställningstagande att vilja fortsätta och leda partiet i valrörelsen 2018.

Under Björklunds ledning har FP tappat väljare två val i rad. Man befinner sig i dag långt ifrån de stora framgångarna i valen 1985 och 2002.

– Det olyckliga då var att man aldrig lyckades hålla uppe stödet, man tappade det direkt. Vi måste bädda och bygga så att vi långsiktigt kan bli ett permanent större parti.

”Förnyelse gör ont”

I våras bröt det ut interna stridigheter när FP-ledningen lanserade nya förslag på integrationsområdet. Och Björklund är beredd på flera fajter.

– Det gör ont med riktig förnyelse. Det innebär att man måste kunna säga att jag hade fel förut. Det är rätt jobbigt för många att erkänna det.

Ni har i dag ett lösare samarbete inom Alliansen. Är det skönt att solospela?

– Det är självklart roligare att styra Sverige än att vara i opposition. Men när man är i opposition är den positiva delen att man inte, som i en regering, behöver försvara mängder av kompromisser som man bara tror på till hälften. Efter åtta år blev Alliansen idéfattig. Nu utvecklar vi politiken på var sitt håll.