Evelina, 22, dog på behandlingshem

Publicerad 2015-07-15

Nu får boendet kritik

Evelina, 22, dog i en överdos på behandlingshemmet.

Nu kritiseras boendet av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Allt är absurt, det här är det värsta jag varit med om, säger Jeanette Johansson som är Evelinas mamma.

Kvällen den 29:e september slog boende på behandlingshemmet Villa Magnolia, i Örebro, larm. Deras kompis var påverkad av droger. Trots det lät personalen det vänta till nästa dag. Men då var det redan försent. Evelina var död.

– Jag trodde att hon var i trygga händer med tak över huvudet och med någon som ser till henne. Men så var inte fallet, säger mamman.

Evelina var på boendet frivilligt för hennes problem med tungt missbruk. Boendet har nolltolerans mot narkotika, men trots det kunde Evelina gå dit med en spruta i väskan. Ingen kollade igenom hennes grejer.

– Jag önskar att hon kom hem till mig istället, då hade jag kunnat reagera och gjort något.

"Det är nonchalant"

Kommunen gjorde en Lex Sarah-anmälan och i den står det att boendet "inte tagit larm om droger på allvar". Trots att hennes vänner slog larm beslutade personalen att ta urinprov dagen efter och de hade ingen som tittade till henne under natten. Enligt obduktionsrapporten ska Evelina inte ha varit påverkad av en hög dos.

– Jag tycker att det är så nonchalant. Hade de gjort något på en gång så hade hon ju levt i dag.

Hade inga rutiner

Nu har beslutet kommit från IVO.

Enligt beslutet fanns det oklarheter om vad personalen skulle göra om det misstänkte att någon är narkotikapåverkad. Det fanns också otydligheter om hur ofta urinprov skulle genomföras och även hur dödsfall skulle hanteras.

– Jag förstår inte hur socialen kan anlita Magnolia när de inte hade några rutiner om det här. Hon kom dit narkotikapåverkad och tydligen så visste de inte hur man hanterar det. Det är helt sjukt, säger mamman.

Enligt Lena Mantler, verksamhetschef på socialförvaltningen i Örebro, ska inte sådant här behöva hända.

– Vi ger ju ett uppdrag och vi förväntar oss att de ska följa vårt uppdrag, men vi är ju också ansvariga för säkerhetsställa kvalitén. Finns det inte rutiner för eventuella provtagningar så brister vi ju naturligtvis på det.

Har inga kommentarer

Steve Holm är verksamhetschef på Fenix 019, föreningen som står bakom Magnolia, och han vill inte kommentera händelsen.

– Jag var inte verksamhetschef vid det tillfället och har ingenting att kommentera om det, säger han.

Peter Holmqvist som var verksamhetschef förra året har fått avgå. Orsaken är fortfarande oklar.

Villa Magnolia har efter händelsen ändrat sina rutiner. De har nya handlingsplaner och har infört ett krav på utbildning i missbruksfrågor.

Men för mamma Jeanette Johansson spelar det ingen roll, hon kommer ändå inte att få sin dotter tillbaka.

– Ska det behöva gå så långt att någon ska mista sitt liv för att de ska få upp ögonen. Hon var bara 22 år och hade hela livet framför sig. Det är det som gör så ont, säger hon.

Följ ämnen i artikeln