Blev gravida efter felpackade p-piller – stämmer tillverkaren

Uppdaterad 2015-11-16 | Publicerad 2015-11-15

Det gäller att ta p-pillren i rätt ordning.

P-pillren förpackades i fel ordning – då blev hundratals kvinnor gravida.

Nu stämmer 117 av dem läkemedelsföretagen bakom missen.

Några av kvinnornas krav: pengar för hela uppväxten för deras överraskningsbarn.

Alla utom fyra av kvinnorna – som kommer från 28 delstater i USA – blev gravida efter att ha ätit p-pillren, och 94 av dem fullföljde graviditeten och födde barn.

Misstaget uppdagades i september 2011, när läkemedelsföretaget Qualitest återkallade 3,2 miljoner förpackningar av åtta olika sorters p-piller efter att ha upptäckt felet.

Sockerpillren hamnade fel

Enligt ABC News hade pillrens ordning på kartan blivit omkastad 180 grader. Som en följd av det hävdar kvinnorna att de tagit sockerpillren – som är avsedda att tas under menstruationsveckan – fel tid på månaden, och att de därför saknat fullgott skydd mot graviditet.

– Pillren var felaktigt och farligt designade, tillverkade, paketerade och distribuerade, hävdar kvinnorna i sin stämningsansökan.

Kräver miljoner

Nu vill kvinnorna bakom stämningen ha miljontals dollar i ersättning från läkemedelsföretagen som tillverkat eller sålt p-pillren. En del av kvinnorna kräver ersättning för samtliga kostnader för barnet upp till 18 års ålder – inklusive utbildning, skriver Huffington Post.

Flera av de somblev gravida var tonåringar, och andra tvingades avbryta sina universitetsstudier på grund av graviditeten.

Följ ämnen i artikeln