Skatteverket åt lunch – avslöjade kvittofusk

Uppdaterad 2015-05-29 | Publicerad 2015-05-28

Skatteverkets personal var stamgäster på thaikrogen i ett år.

Under lunchätandet passade de på att kontrollera kassan och räkna matgäster.

Nu serveras ägarna en saftig skattesmäll.

Under ett års tid gjorde Skatteverket vid ett tiotal tillfällen kontrollbesök på thairestaurangen i Göteborg – genom att själva äta lunch där. Förutom att äta passade man på att registrera tidpunkt för inköpen och om de slogs in i kassan. Man observerade också om de andra lunchgästernas köp registerades.

77 av 96 köp registrerats

Efter att ha stämt av med den elektroniska journalen visade det sig att endast hälften av myndighetens totalt 16 kontanta köp registrerats.

– Det är klart att vi måste se hur det går till, vi måste göra fältstudier, säger Inger Bennerfelt på Skatteverket.

Hon var själv inte med vid kontrollen av restaurangen, men berättar hur kontrollerna av restauranger brukar se ut.

För mycket pengar

Totalt har man sett 96 andra betalande kunder. Av dessa har endast 77 köp slagits in i kassan, vilken är 80 procent av kunderna. När Skatteverket räknade fanns 356 kronor för mycket i kassan. Enligt Skatteverkets beslut fanns även kortköp som inte slagits in.

Enligt Inger Bennerfelt är det vanligt att privatpersoner av sig till Skatteverket om de inte fått kvitto på en restaurang eller annan butik.

– Men det kan vi ju inte göra något med, utan vi måste ta reda på vad som ligger till grund för om vi ska starta en utredning, säger hon.

"Orimligt"

Göteborgsrestaurangen håller inte med i kritiken utan säger att de alltid erbjuder kunderna kvitto, samt registrerar köp i efterhand. Ägarna menar också att det är alldeles orimligt att 22 maträtter per dag inte skulle registeras.

Men Skatteverket beslutar ändå att restaurangens årsinkomst ska höjas, vilket blir en uppskattning på den summa som vid kontrollräkningen inte var registrerad i kassan. Beslutet resulterar också i höjd moms och arbetsgivaravgift. Ägarna kan tvingas att betala flera hundratusen till Skatteverket.

Kan överklaga

Varken ägaren eller ägarens advokat vill ge några kommentarer kring ärendet. De har ännu inte bestämt om de ska överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

Följ ämnen i artikeln