Turister strandsatta på Kreta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-20

Kom hem ett och ett halvt dygn för sent

136 svenska turister är strandsatta på Kreta sedan i fredags.

Flera gånger har de fått åka till flygplatsen bara för att tvingas vända när deras plan fått tekniska problem.

– Vi har barn här som inte får sova. Min son är utmattad och började blöda näsblod. Vi får ingen hjälp, säger Tore Lindsö, 42.

Först på söndagseftermiddagen landade turisterna i Sverige igen, ett och ett halvt dygn försenade.

Det började i fredags kväll. Planet till Sverige skulle lyfta med 136 solbrända turister. Då började strulet.

– Vi skulle lyfta 22.20. Vi satt ombord och väntade men inget hände. Vi blev sittande där till klockan två på natten sedan fick vi gå av planet, säger Tore Lindsö.

Först klockan sex på lördagmorgonen kom de 136 svenskarna fram till hotellet som de skulle vistas på fram tills flyget kunde lyfta igen. Den nya avresetiden sattes ut till halv fem på eftermiddagen.

"Tiden bara gick"

– När klockan började närma sig checkade vi in bagaget igen och satte oss att vänta i vänthallen. Men tiden bara gick, säger Tore Lindsö.

Klockan åtta fick resenärerna reda på att planet fortfarande inte var lagat och alla fick återvända till hotellet för andra gången.

– Vi fick reda på att planet skulle lyfta vid tre på morgonen. Men klockan två på natten ringde de och sade att planet inte skulle kunna vara klart förrän nästa morgon.

– Folk är utmattade det finns flera här som har helt slut på pengar och personalen har varit usla när det gäller service och information. De saknar empati, säger Tore Lindsö.

När aftonbladet.se når honom vid tio-tiden på söndagmorgonen har planet fortfarande inte lyft.

– Vi ska boarda nu igen. De säger att planet ska lyfta men tiden skjuts fram hela tiden. Vi kommer inte vara nöjda med annat än pengarna tillbaka för hela resan, säger han.

Arrangören Solresor ser ut att kunna förvänta sig omfattande ersättningsanspråk.

Hur har det kunnat bli så här?

– Jag önskar att jag hade ett svar på det. Det är något sorts tekniskt problem på planet. Vi har fått vänta både på reservdelar och tekniker som blivit försenade. När de väl lagat felet upptäckte de nya fel, säger Solresors presschef Pauline Berndtsson.

På vilket sätt kommer ni att ersätta era kunder?

– Det kan vi inte svara på nu. Allt beror på hur mycket försenade de blir i slutändan.

Varför har ni inte skickat ett annat plan för att hämta dem?

– Vi får förlita oss på att flygbolaget gör vad de kan för att lösa det här. Det är en ekonomisk katastrof för dem. Problemet är ju att planen ska vara i luften så mycket som möjligt och just nu är det mycket svårt att få tag på ersättningsplan.

Är det inte rimligt att ge pengarna tillbaka för hela resan nu?

– Jag beklagar verkligen att det här har hänt och jag förstår att det har varit oerhört jobbigt. Alla är välkomna att höra av sig till oss när de kommer tillbaka så får vi diskutera deras anspråk. Vi ska även sätta oss ner tillsammans med flygbolaget och utreda det här, säger hon.

Klockan 14.20 på söndagen landade planet med de svenska turisterna.

ANNONS