Möter inte hans blick

Publicerad 2012-07-03

Den misstänkte docenten skar av och åt upp sin frus läpp.

Docenten som skar av sin frus underläpp gråter när han berättar om sin svartsjuka.

Under eftermiddagen deltog kvinnan i rättegången via ett annat rum.

Aftonbladet rapporterar från rättegången i Södertörns tingsrätt.

Kvinnan har på sig ett munskydd och hon sitter med ryggen mot åhörarna, framför henne står ett vattenglas med ett sugrör. Hon visar inga känslor inför mötet med maken och de tittar inte på varandra. Natten mot den 22 maj i år vaknade hon av att han satt över henne och att han sa:

– Jag ska se till att du aldrig mer kan kyssas. Jag kommer få fyra år, du får livstid.

Sedan skar han han av hennes underläpp med en skalpell och tuggade på den för att hon skulle få men för livet.

Känslolösa

Kvinnan hade kvällen innan kommit hem från en resa till Holland och berättat att hon vilje skiljas. Eftersom hon inte hade med sig någon packning trodde maken att hon träffat någon annan.

Docentens advokat berättar att hans klient ska ha blivit mycket förtvivlad när hon tog upp skilsmässan den kvällen. Docenten har sagt att han skulle ta livet av sig om de skiljde sig.

I början av rättegången verkar båda makarna känslolösa och de tittar inte på varandra överhuvudtaget. När makens advokat pratar om brottet stirrar kvinnan blint ner i bordet.

Han tittar på henne

Kvinnan uppträder samlat. När hon berättar om händelsen börjar hon gråta. Under tiden hon berättar sitter hon och pillar med en vit pappersnäsduk. Hon tittar inte på mannen, men han tittar på henne.

Hon säger att mannen var snäll mot henne under hela äktenskapet och kvällen då hon kom hem från Hollandsresan hade de gått och lagt sig tillsammans. Några timmar senare vaknade hon av att han satt över hennes armar. Mannen skar henne först på kinden och han blev hotfull när hon började skrika på hjälp:

– Skrik inte, då sätter jag skalpellen i ditt hjärta.

Mannen pratade samtidigt som han skar av henne läppen:

– Den här ska jag äta upp så att de inte kan sy fast den igen. Du ska inte kunna kyssa någon.

Enligt rättsläkarens protokoll har mannen slitit bort den sista biten av hennes läpp från ansiktet.

När läppen var av tog han den i sin mun och tuggade på den. Kvinnan berättar att maken följde efter henne ut i trapphuset och hjälpte henne att larma ambulans.

Börjar gråta

Under tiden som kvinnan berättar visar docenten knappt några känslor. Han skakar på huvudet när hon berättar om en fest som han inte tyckte att hon skulle gå till. När hon berättar om hans forskning på Karolinska institutet börjar han gråta och torka sig om ögonen.

Kvinnan tror inte att det har med hedersrelaterat utan enbart svartsjuka.

Var svartsjuk

När docenten berättar i rätten säger han att han trodde att hon träffat en pojkvän sex månader. När han hämtade frun på flygplatsen efter Hollandsresan trodde docenten att den nye pojkvännen var där och att han skrattade bakom hans rygg. Docenten gråter och har en näsduk i handen när han pratar inför rätten.

– Vad har jag gjort för att förtjäna det här? Jag älskade dig, säger han.

Kvinnan tittar ner i golvet och snurrar sitt hår i handen under tiden som han berättar.

Docentens advokat har i tingsrätten begärt att mannens psykiska tillstånd ska undersökas igen. 

”Förlåt mig”

Efter en paus valde kvinnan att lyssna på docentens berättelse i ett annat rum.

I polisförhören har han sagt att han ville skada henne för livet, men i dag tar han tillbaka det.

– Det var en spontan tanke. Jag är vetenskapsman och har väldigt hög IQ.

Han menar att han inte hade för avsikt att skära av hennes läpp utan ville bara göra ett litet märke. Han beskyller kvinnan för att läppen lossnade helt. Han visar inför rätten hur hon rörde sig när han bet i läppen.

I förhör har han visat hur han bet och slet för att få loss läppen. Tidigare har han sagt att han svalde läppen, i dag sa han att den slank ner och att han spottade ut den.

– Det var äckligt, jag kunde inte urskilja blod och vävnad i min mun.

Docenten sa i våras att han tyckte att fyra år i fängelse var bättre än att ha förlorat sin heder. Men i dag bad han sin fru om ursäkt:

– Älskling, förlåt mig.