Lundin rasar - tappat över en halv miljard

Publicerad 2012-05-31

Lundin Petroleums värde rasar — bolagets aktier blev under torsdagen över 600 miljoner kronor mindre värda.

Nu har storägaren Swedbank Robur begärt ett möte med bolaget:

– Vi kommer att träffa Lundin Petroleum i juni för att diskutera de konkreta anklagelserna, säger bolagets informationschef Pär Bäckman.

Efter Aftonbladets avslöjande om Lundin Petroleums roll i kriget i Sudan beslutade Folksam i går att sälja sina 3,8 miljoner aktier i bolaget, värda knappt en halv miljard.

När aktiehandeln på Stockholmsbörsen startade klockan nio på torsdagsförmiddagen började raset för Lundin-aktien. Under torsdagen hade värdet på aktien gått ner med 1,54 procent. Det innebär att det totala värdet på bolaget hade sjunkit med 637 miljoner.

Swedbank Robur äger 10,9 miljoner Lundin-aktier, men kommer inte att sälja dem. I alla fall inte just nu:

– Vi har inte fattat något beslut ännu. Rent generellt tycker vi att man i många fall påverkar bättre från insidan än genom att lämna bolaget, säger Pär Bäckman, informationschef på Swedbank Robur.

- Men vår dialog fortsätter. Vi kommer att träffa Lundin Petroleum i juni för att diskutera de konkreta anklagelserna.

Kan det sluta med att ni säljer aktierna om ni är missnöjda efter mötet?

– Det är ett hypotetiskt resonemang. Låt oss se vad som kommer ut av dialogen med Lundin, säger Bäckman.

Under torsdagen valde två mindre aktieägare — fackförbundet Handels och Sundbybergs stad, som tillsammans har Lundin-aktier värda fyra miljoner kronor — att sälja sina innehav:

– Deras etik och moral är inte tillräckligt bra, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S).

Bland övriga större ägare är det just nu locket på. På Lundins bolagsstämma i början av maj röstade 22 procent av aktieägarna för att en oberoende granskning skulle genomföras av vad som skedde i södra Sudan när bolaget var verksamt där 1997 till 2003.

Men de som var kritiska då vill inte säga om de tänker följa Folksams, Handels och Sundbybergs exempel:

– Vi tror att vi gör bäst genom att vara kvar som ägare i bolaget och fortsätta den dialog som vi har med bolaget, säger Andra AP-fondens kommunikationschef Ulrika Danielson till Aftonbladet.